RICHTER, Michal and Michal KUMSTÁT. Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie (Protein Intake in Post-Resistance Exercise Period and Muscle Hypertrophy). Studia Sportiva. Masarykova univerzita, 2015, vol. 9, No 2, p. 100-106. ISSN 1802-7679.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Příjem bílkovin po odporovém tréninku a svalová hypertrofie
Name (in English) Protein Intake in Post-Resistance Exercise Period and Muscle Hypertrophy
Authors RICHTER, Michal (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Michal KUMSTÁT (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Studia Sportiva, Masarykova univerzita, 2015, 1802-7679.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study Sport and leisure time activities
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14510/15:00085896
Organization unit Faculty of Sports Studies
Keywords in English muscle proteosynthesis; whey protein; amino acids; leucin
Tags rivok
Changed by Changed by: doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D., učo 99639. Changed: 13/1/2016 13:59.
Abstract
Příjem bílkovin a odporový trénink jsou faktory ovlivňující míru svalové proteosyntézy. Jedním z adaptačních projevů je svalová hypertrofie, jako důsledek pozitivní bílkovinné bilance mezi mírou svalové proteosyntézy a svalové proteolýzy. Příjem bílkovin s obsahem esenciálních aminokyselin v období po zatížení je nutným předpokladem účinné adaptace. Postprandiální vzestup aminoacidémie je stěžejním faktorem efektivity proteosyntetických dějů. Mezi nejpoužívanější druhy bílkovin uplatňované ve sportovní výživě patří mléčné bílkoviny, vaječná a sójová bílkovina. Existují mezi nimi značné rozdíly v digesci a kinetice resorbovaných esenciálních aminokyselin. Syrovátková bílkovina je pro svůj obsah esenciálních aminokyselin a zastoupení leucinu nadřazená ostatním bílkovinným zdrojům a je považována za významný anabolický stimulus. Jednorázové množství ~20-25 g syrovátkové bílkoviny zkonzumované po skončení zatížení optimalizuje podmínky pro svalovou hypertrofii. Vhodné načasování příjmu bílkovin do těsné blízkosti zatížení pozitivně ovlivňuje snahu sportovce dosáhnout svalové hypertrofie.
Abstract (in English)
Protein intake and resistance training are factors affecting the rate of muscle protein synthesis. Muscle hypertrophy manifests as a result of a positive protein balance between the rate of muscle protein synthesis and muscle protein breakdown. An intake of protein containing essential amino acids in the period after the resistance exercise is a key prerequisite of an effective adaptation. Postprandial hyperaminoacidemia is a key factor in the effectiveness of proteosynthetic processes. The most common types of protein used in sports nutrition include milk protein, egg and soy protein. There are significant differences among them in the context of digestion and essential amino acids resorptio kinetics. Whey protein represents due to the high content of essential amino acids and leucine a superior source and is considered an important anabolic stimuli. An amount of ~ 20-25 g of whey protein consumed after restistance exercise optimizes conditions for muscle hypertrophy. Appropriate timing of protein intake in close proximity to the load positively affects an athletes attempt to achieve muscle hypertrophy.
PrintDisplayed: 27/4/2024 00:49