Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci
LORENCOVÁ, Alena, Jiří LAMKA, Nikol RESLOVÁ a Michal SLANÝ. Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci. Maso. 2016, roč. 2016, č. 1, s. 49-52. ISSN 1210-4086. |
Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Základní údaje | |
---|---|
Originální název | Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci |
Název anglicky | The occurrence of Toxoplasma gondii in meat of kids and lamb intended for human consumption |
Autoři | LORENCOVÁ, Alena, Jiří LAMKA, Nikol RESLOVÁ a Michal SLANÝ. |
Vydání | Maso, 2016, 1210-4086. |
Další údaje | |
---|---|
Originální jazyk | čeština |
Typ výsledku | Článek v odborném periodiku |
Obor | 10600 1.6 Biological sciences |
Stát vydavatele | Česká republika |
Utajení | není předmětem státního či obchodního tajemství |
Organizační jednotka | Přírodovědecká fakulta |
Klíčová slova česky | Toxoplasma gondii; zoonóza; jehněčí; kůzlečí maso; sérologie; qPCR |
Klíčová slova anglicky | Toxoplasma gondii; zoonosis; lamb meat; goat meat; serology; qPCR |
Příznaky | Recenzováno |
Změnil | Změnila: Mgr. Nikol Reslová, Ph.D., učo 324079. Změněno: 10. 6. 2016 12:36. |
Anotace |
---|
Toxoplasmóza je světově rozšířenou zoonózou a konzumace tepelně nedostatečně ošetřeného masa je hlavním rizikovým faktorem infekce člověka. U kůzlat (n=39) a jehňat (n=18) určených k lidské spotřebě z domácích porážek v České republice byl zjištěn výskyt protilátek proti T. gondii u 28,2 %, respektive 27,8 % jedinců. DNA parazita byla detekována ve tkáních (bránice, plíce) 10,3 % kůzlat a 16,7 % jehňat. I když je spotřeba těchto druhů masa v České republice nízká, může být jejich konzumace zdrojem infekce člověka. |
Anotace anglicky |
---|
Toxoplasmosis is worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor of human infection. Antibodies to T. gondii were found in 28.2% and 27.8% of home-slaughtered kids (n=39) and lambs (n=18), respectively, in the Czech Republic. T. gondii DNA was detected in tissues (diaphragm, lung) of 10.3% of kids and 16.7% of lambs. Although the consumption of goat and lamb meat is low in the Czech Republic, it can serve as a source of infection for humans. |
Návaznosti | |
---|---|
LO1218, projekt VaV | Název: Zdravé zvíře jako zdroj zdravé potraviny |
MUNI/A/1484/2014, interní kód MU | Název: Analýzy diverzity biologických systémů různých úrovní a na různých škálách terestrického a akvatického prostředí (Akronym: BIDA4) |
Investor: Masarykova univerzita, Analýzy diverzity biologických systémů různých úrovní a na různých škálách terestrického a akvatického prostředí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty | |
QJ1210113, projekt VaV | Název: Vliv tradičních a netradičních způsobů zpracování masa hospodářských a volně žijících zvířat na výskyt nově hrozících alimentárních virových, bakteriálních a parazitárních agens ve finálních produktech |
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2023 01:29