KNOZ, Tomáš. Renesanční arkáda na zámku v Rosicích. Památková péče na Moravě. Monumentorum Moraviae tutela. Brno: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště Brno, 2015, roč. 16, č. 1, s. 31-43. ISSN 1214-5327.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Renesanční arkáda na zámku v Rosicích
Název anglicky Renaissance Arcade at the Rosice Chateau
Autoři KNOZ, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Památková péče na Moravě. Monumentorum Moraviae tutela, Brno, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště Brno, 2015, 1214-5327.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00081529
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Morava; architektura; sochařství; renesance; zámek; šlechta; arkáda
Klíčová slova anglicky Moravia; architecture; sculture; renaissance; chateau; nobility; arcade
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 15. 3. 2016 14:05.
Anotace
Architektonická podoba nádvorní arkády i heraldické vývody v Rosicích svědčí o tom, že zdejší arkáda byla budována v sedmdesátých až devadesátých letech 16. století. Její stavební koncept respektuje klasickou slohovou hierarchizaci s toskánskými sloupy v přízemí, iónskými v čestném prvním patře a kompozitními v nejvyšším podlaží. Motivy arkád opět do značné míry kopírují témata uplatněná předtím v Náměšti nad Oslavou, snad se zde jen projevuje jistá rustikalizace uměleckého zpracování, byť se i v souvislosti s arkádou v Rosicích hovoří o předních sochařích brněnského kamenického cechu Jiřím Gialdim a Františkem Canevale. V nejvyšším patře arkády je umístěn heraldický pás demonstrující význam a šíři rodu Žerotínů. Ve cviklech na parapetech nižších pater arkády se uplatňují ornamentální, emblematické a ikonologické motivy, jejichž společným cílem je oslava společenského postavení a ctností stavebníka a majitele zámku.
Anotace anglicky
The architectural shape of the courtyard arcade as well as the heraldic outlets in Rosice gives evidence of the fact that the arcade was built between the 1570s and the 1590s. Its construction concept respects the classical stylistic hierarchisation with Tuscan columns on the ground floor, Ionic columns on the honorary first floor and Composite ones on the upper floor. The motives of the arcade up to a certain degree copy the themes applied earlier in Náměšť nad Oslavou; however, a certain rusticalisation of the artistic execution can be found here, although in connection with the arcade in Rosice, we speak about prominent sculptors of the Brno stonemason‘s guild – Jiří Gialdi and František Canevale. On the upper floor of the arcade, a heraldic strip can be found, which demonstrates the importance of the Žerotín family. Ornamental, emblematic and iconographic motives, whose common -aim is the glorification of the social status and the virtue of the owner of the château, can be found in the spandrels on the window sills of the lower floors of the arcade.
Návaznosti
GB14-36521G, projekt VaVNázev: Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 04:27