ČAPKA, František. Z historie cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do roku 1918. In Petra Mertová, Radek Slabotinský. Mapa příběhů. Technické dědictví Moravy a Slezska. první. Brno: Technické muzeum v Brně, 2015, s. 65-71. Kulturní památky historického období obecně. ISBN 978-80-87896-20-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Z historie cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do roku 1918
Název anglicky From History of Sugar Industry in Moravia and Silesia till 1918
Autoři ČAPKA, František (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání první. Brno, Mapa příběhů. Technické dědictví Moravy a Slezska, od s. 65-71, 7 s. Kulturní památky historického období obecně, 2015.
Nakladatel Technické muzeum v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/15:00081542
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-87896-20-4
Klíčová slova česky cukrovarnictví cukrovary cukr cukrová řepa rolnické cukrovary agrární strana banky
Klíčová slova anglicky sugar industry sugar refineries sugar sugar beet peasant sugar refineries Agrarian Party banks
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. František Čapka, CSc., učo 176. Změněno: 2. 2. 2016 10:42.
Anotace
České cukrovarnictví prošlo v 19. století mimořádně dynamickým a rozporuplným vývojem, v němž se střídaly úspěchy s prohrami. V jeho průběhu sice stále vznikaly nové a nové cukrovary, ale současně mnohé po desítkách zanikaly. Postupně se cukrovarnictví stávalo na Moravě a ve Slezsku (a přirozeně i v Čechách) nejvýznamnějším odvětvím potravinářského průmyslu s výrazně exportním zaměřením. Výzkumná studie v první části jen orientačně přibližuje hlavní řepařské oblasti v moravskoslezské zemi a následně se pak zabývá zakladatelským obdobím cukrovarnictví na Moravě a ve Slezsku do hospodářské krize v roce 1873. Zakladatelské období je rozděleno do tří časových úseků.
Anotace anglicky
The Czech sugar industry experienced extremely dynamic and inconsistent development in the 19th century when success took turns with failury. New and new sugar refineries appeared, however, many of them ceased in tens. Gradually, sugar industry became the most important branch of food processing industry with predominant export focus in Moravia and Silesia (and Bohemia, naturaly). The first part of research study deals briefly with main sugar beet growing areas in Moravia and Silesia, then in describes a period of sugar industry founding in Moravia and Silesia till economic crisis in 1873. Founding period is divided into three periods.
Návaznosti
GA409/09/1043, projekt VaVNázev: Agrární strana a cukrovarnictví v českých zemích (1918-1938)
Investor: Grantová agentura ČR, Agrární strana a cukrovarnictví v českých zemích (1918-1938)
VytisknoutZobrazeno: 30. 9. 2024 11:55