TOMEŠ, Zdeněk a Monika JANDOVÁ. Přístupy k liberalizaci osobní železniční dopravy v ČR. Acta oeconomica pragensia : vědecký sborník Vysoké školy ekonomické v Praze. Vysoká škola ekonomická v Praze, 2016, roč. 24, č. 1, s. 68 - 81. ISSN 0572-3043. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.18267/j.aop.499.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přístupy k liberalizaci osobní železniční dopravy v ČR
Název anglicky Approaches to Czech Passenger Railway Market Liberalisation
Autoři TOMEŠ, Zdeněk (203 Česká republika, garant, domácí) a Monika JANDOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Acta oeconomica pragensia : vědecký sborník Vysoké školy ekonomické v Praze, Vysoká škola ekonomická v Praze, 2016, 0572-3043.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50600 5.6 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/16:00087597
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.18267/j.aop.499
Klíčová slova anglicky Railways; competition; open access; competitive tendering; direct awarding; Czech Republic
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Ing. Zdeněk Tomeš, Ph.D., učo 18415. Změněno: 24. 1. 2017 13:45.
Anotace
Konkurence na českém železničním trhu osobní přepravy se začala rozvíjet před několika lety. Obecně je možné rozlišit dva typy konkurence - neregulovanou (konkurenci na trhu) a regulovanou (konkurenci o trh). Konkurence na trhu nyní probíhá na trati Praha–Ostrava a konkurence o trh byla aplikována v několika tendrech na dotované služby. Přesto většina českého trhu osobní přepravy zůstává uzavřena a je otázkou, jak se s rozvojem konkurence vypořádat - zda prosazovat konkurenci na trhu nebo konkurenci o trh. Na základě evropských zkušeností a výsledků modelů lze spíše doporučit rozšíření konkurence o trh.
Anotace anglicky
Competition on the Czech railway passenger market has been developing recently. It is possible to distinguish two types of competition – unregulated competition (competition on the market) and regulated competition (competition for the market). Competition on the market is present on the Prague–Ostrava route and competition for the market has been applied in a few public tenders for subsidised services. However, the substantial part of the Czech railway passenger market has remained closed and there is a question how to proceed with the competition development – whether to promote competition on the market or competition for the market. Based on European and modelling experience, there is an argument for more competition for the market.
Návaznosti
MUNI/A/0997/2015, interní kód MUNázev: Cost-benefit analýza projektů dopravní infrastruktury. (Akronym: CBA-IP)
Investor: Masarykova univerzita, Cost-benefit analýza projektů dopravní infrastruktury., DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
TD020010, projekt VaVNázev: Optimalizace a zefektivnění zadávání a kontroly veřejných soutěží v osobní železniční dopravě v ČR v kontextu společných politik EU.
Investor: Technologická agentura ČR, Optimalizace a zefektivnění zadávání a kontroly veřejných soutěží v osobní železniční dopravě v ČR v kontextu společných politik EU.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 08:08