SLÁDEK, Petr. Světlo a barvy kolem nás. In Moderní trendy ve vyučování matematiky a přírodovědných předmětů V. 2015. ISBN 978-80-210-8038-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Světlo a barvy kolem nás
Název česky Světlo a barvy kolem nás
Název anglicky Light and colours around us
Autoři SLÁDEK, Petr.
Vydání Moderní trendy ve vyučování matematiky a přírodovědných předmětů V. 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-8038-6
Klíčová slova česky Světlo; barvy; barevné vidění
Klíčová slova anglicky Light; colours; coloured vision
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Sládek, CSc., učo 1617. Změněno: 16. 2. 2016 17:08.
Anotace
Otázky spojené s vnímáním barev a jejich působení na člověka nebývají příliš často zkoumány, přesto, že se s barvami a jejich psychofyziologickým působením dostáváme do styku od narození po celý život. Barvy však pro nás nereprezentují pouze to, co vidíme pasivně naším zrakem, působí i na naši psychiku, ovlivňují naše city a naše jednání. Přitom většina lidí vůbec neví, co je to barva, co způsobuje např. to, že jedna květina je červená a druhá žlutá. Barva je podobně jako třeba číslo jen abstraktní, nehmatatelný pojem, neboť svět kolem nás je ve skutečnosti nebarevný. Svět barev je totiž skryt ve světle, které se našemu zraku zdá bezbarvé. Ze světla se však barvy rodí, ve světle barvy žijí a bez světla barvy zanikají. Přednáška podává vysvětlení, proč a jak barvy vidíme, jak si barevné vidění v průběhu dějin lidé vysvětlovali, jak vidí barvy lidé s poruchami barevného vnímání, jak někteří živočichové.
Anotace anglicky
The issue of the perception of colours and their effect on humans is quite neglected, although with colours and its effect on us we encounter since our birth and then during our entire life However, colours are not for us only what we see, they do not enter passively to our vision, but they are acting on our psyche, influencing our feelings and our behaviour. But often we do not know what is it colour, why one flower is red and the other yellow. The term “colour” is similar to number; it is abstract, intangible, because the world around us is in fact a non-coloured. All colours are in fact hidden in the light that appears to our sight colourless. However, from the light colours are born, they live in the light, and without light colours disappear. The lecture gives an explanation of why and how we have coloured vision, what was the explanation of colours throughout the history, how colours are seen by people with impaired colour perception, and by some animals.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 07:10