RABUŠICOVÁ, Milada, Kateřina PEVNÁ a Zuzana VAŘEJKOVÁ. Surrogate Grandparents as Actors in Intergenerational Learning. Studia paedagogica. Brno: Masarykova univerzita, 2015, roč. 20, č. 4, s. 85-107. ISSN 1803-7437. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/SP2015-4-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Surrogate Grandparents as Actors in Intergenerational Learning
Název česky Náhradní prarodiče jako aktéři mezigeneračního učení
Autoři RABUŠICOVÁ, Milada (203 Česká republika, garant, domácí), Kateřina PEVNÁ (203 Česká republika, domácí) a Zuzana VAŘEJKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Studia paedagogica, Brno, Masarykova univerzita, 2015, 1803-7437.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Digitální knihovna FF MU
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00081570
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/SP2015-4-6
Klíčová slova česky mezigenerační učení; senior; role prarodičů; náhraní prarodičovství; kvalitativní výzkum
Klíčová slova anglicky intergenerational learning; senior; grandparent roles; surrogate grandparenthood; qualitative research
Štítky mzok, rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 23. 3. 2016 15:25.
Anotace
Current social changes that also affect the situation in the Czech Republic have raised considerable interest in intergenerational learning and in the senior generation as participants in it. The very forms that the lives of seniors assume are undergoing radical changes, as is their role in the family. In addition to the grandparent role lived within the biological family, in which an individual becomes a grandparent at the moment their children become parents, there are alternative grandparent roles. One example of this is "surrogate grandparenthood," i.e. one reflecting a social rather than biological relationship between the child and the senior. In the present text, we link the topic of intergenerational learning and surrogate grandparenthood. The questions we asked were: How does intergenerational learning take place? What is the role of surrogate grandmothers as actors in the process of intergenerational learning? What is the content of this learning, i.e. what is transmitted within intergenerational learning? What are the methods used in this kind of learning? To qualify as intergenerational learning in our study, learning had to take place between the surrogate grandmother and the mother in the family where the surrogate grandparenting was provided.
Anotace česky
Současné společenské změny, které ovlivňují také situaci v České republice, výrazným způsobem posílily zájem o mezigenerační učení a také generaci seniorů jako jeho aktérů. Právě podoba života seniorů a jejich role v rodině prochází zásadní změnou. Vedle prarodičovské role žité v rámci biologické rodiny, kdy se jedinec stává prarodičem v momentu, kdy se jeho děti staly rodiči, se dnes můžeme setkat i s prarodičovskou rolí žitou alternativním způsobem. Jedním z příkladů je tzv. náhradní prarodičovství, tedy takové, které mezi dítětem a seniorem vzniká na základě vazby nikoli biologické, ale sociální. V předkládaném textu se snažíme spojit obě uvedená témata, tedy mezigenerační učení a náhradní prarodičovství. Klademe si otázku, jak je mezigenerační učení realizováno, jaká je role náhradních babiček jako aktérek v procesu mezigeneračního učení, co je jeho obsahem, tedy co je v rámci mezigeneračního učení předáváno. V neposlední řadě také zjišťujeme metody, jež jsou v rámci tohoto učení používané.
Návaznosti
GA13-07234S, projekt VaVNázev: Mezigenerační učení v různých sociálních prostředích
Investor: Grantová agentura ČR, Mezigenerační učení v různých sociálních prostředích
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 10:05