HULVA, Pavel, Barbora ČERNÁ BOLFÍKOVÁ, Nikola MIKETOVÁ a Tomáš BARTONIČKA. Vliv geografické bariéry na populace netopýrů: Genový tok, tahová fenologie a netopýr obrovský v ČR. In Zoologické dny. ISBN 978-80-87189-20-7. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv geografické bariéry na populace netopýrů: Genový tok, tahová fenologie a netopýr obrovský v ČR
Název česky Vliv geografické bariéry na populace netopýrů: Genový tok, tahová fenologie a netopýr obrovský v ČR
Název anglicky The influence of geographic barriers to the gene flow in bats: population, migratory phenology and Nyctalus lasiopterus in the Czech Republic
Autoři HULVA, Pavel, Barbora ČERNÁ BOLFÍKOVÁ, Nikola MIKETOVÁ a Tomáš BARTONIČKA.
Vydání Zoologické dny, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-87189-20-7
Klíčová slova anglicky bats migration sedentary tramp strategies acoustic monitoring
Změnil Změnil: doc. Mgr. Tomáš Bartonička, Ph.D., učo 54832. Změněno: 14. 2. 2017 22:16.
Anotace
Genový tok je jedním ze základních jevů ovlivňujících populační strukturu i mikroevoluční procesy typu speciace s antagonistickým působením vzhledem ke genetickému posunu. U organismů s vysokým potenciálem disperze jako je např. aktivní let může hrát tento faktor klíčovou roli. Nicméně u inteligentních živočichů včetně netopýrů je populační architektura komplikována i specifiky behaviorální ekologie příslušného druhu, například úrovní natální filopatrie, sociální tradicí v období rozmnožování a dalšími faktory. Tyto charakteristiky často vznikaly v koevoluci s trofickou nikou a příslušnými ekomorfologickými adaptacemi. V příspěvku bude diskutována role horské geografické bariéry na genetickou izolaci populací netopýrů na příkladu mediteránního pleistocenního refugia. Ekologické aspekty překonávání horské bariéry budou ilustrovány v mikrogeografickém měřítku bioakustickou studií prostorové ekologie netopýrů za použití automatických detektorů v oblasti Červenohorského sedla. Detaily zjištěných patrností u skupin s odlišnou ekomorfologií budou interpretovány s přihlédnutím k pozici na gradientu “sedentary – tramp“ druhů. Významný vliv bariéry byl zjištěn u skupin využívajících gleaning jako např. u rodu Myotis, který je typický diferenciací in situ. U druhů, pro které je typický hawking, jako je např. rod Pipistrellus, probíhá případná diferenciace patrně jiným způsobem, např. za působení faunového driftu a taxonového cyklu. U vysoce mobilních druhů je genetická diferenciace v měřítku Evropy většinou relativně nízká, což souvisí s disperzí na velké vzdálenosti alze ji ilustrovat na příkladu netopýra obrovského (Nyctalus lasiopterus).
Anotace anglicky
The influence of geographic barriers to the gene flow in bats: population, migratory phenology and Nyctalus lasiopterus in the Czech Republic. New data of acoustic monitoring were presented.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 08:07