RACLAVSKÝ, Jiří. Explicitní a implicitní přesvědčení v hyperintenzionálním rámci. In Jednota filozofická, Olomouc, 24. 2. 2016. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Explicitní a implicitní přesvědčení v hyperintenzionálním rámci
Název anglicky Explicit and Implicit Belief in an Hyperintensional Framework
Autoři RACLAVSKÝ, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Jednota filozofická, Olomouc, 24. 2. 2016, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00113938
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova anglicky explit and implicit belief; attitude logic; hyperintensional logic
Štítky rivok
Změnil Změnil: prof. PhDr. BcA. Jiří Raclavský, Ph.D., učo 7593. Změněno: 12. 3. 2024 15:22.
Anotace
Analýza postojů přesvědčení ("belief attitudes") patří ke klíčovým úkolům epistemologie, logiky i filozofie jazyka. Podle intensional (možnosvětové) sémantiky, jež má stále četné stoupence v řadách epistemických logiků, agentovo přesvědčení je vztahem k propozici P, jež je modelována jako možnosvětová propozice. V důsledku je každý agent tzv. implicitně přesvědčen o všech logických důsledcích P, je tedy logicky vševědoucí. Naproti tomu podle hyperintenziopnální sémantiky je agent pojímán jako logický prosťáček, neboť žádného takového odvození není schopen - má vztah explicitně pouze k P, jež je modelována určitým hyperintenzionálním způsobem. V poslední době se nemálo autorů snaží proplout mezi Skyllou a Charybdou obou extrémů. V přednášce předložím nové a přitom hodnověrné řešení, jež je vypracováno v rámci hyperintenzonální logiky.
Anotace anglicky
In the first part of the talk, I show why possible world semantics must be abandoned in favour of hyperintensional semantics, while I focus mainly on the logical omniscience problem. In the second part of the talk, I propose a hyperintensional algorithmic semantics, namely THL. I show that analysis of belief sentences by THL is an explicit model of belief; it blocks undesirable consequences. I also propose how to analyze by THL so-called implicit belief, for which I define the notion of derivable belief, which is the belief an agent can derive within the derivation system she masters.
Návaznosti
GA16-19395S, projekt VaVNázev: Sémantické pojmy, paradoxy a hyperintenzionální logika založená na moderní rozvětvené teorii typů (Akronym: Sémantické pojmy)
Investor: Grantová agentura ČR, Sémantické pojmy, paradoxy a hyperintenzionální logika založená na moderní rozvětvené teorii typů
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 02:00