KUČERA, J., D. NÉMETH, F. LOFAJ a Jiří VANĚK. Dvojdielny bikortikálny enoseálny implantát. Stomatológ. Bratislava: Slovenská komora zubných lekárov, 2015, roč. 25, č. 2, s. 32-41. ISSN 1335-0005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dvojdielny bikortikálny enoseálny implantát
Název anglicky A two-piece bicortical endosteal implant
Autoři KUČERA, J. (703 Slovensko), D. NÉMETH (703 Slovensko), F. LOFAJ (703 Slovensko) a Jiří VANĚK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Stomatológ, Bratislava, Slovenská komora zubných lekárov, 2015, 1335-0005.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00086889
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky edentulous jaw; bicortical implants; method of finite elements (MFE)
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 3. 3. 2016 13:04.
Anotace
Implantologické ošetrenie bezzubej sánky s extrémnou atrofiou je často podmienené snahou o maximálne využitie kostnej ponuky aj využívaním nekonvenčných enoseálnych implantátov s bikortikálnym kotvením, ktoré však vzhľadom na ich jednodielny charakter neumožňujú protetickú finalizáciu podmienečne snímateľným riešením. Cieľom našej práce bolo overiť v praxi výhody využitia dvojdielneho bikortikálneho implantátu pri realizácii takéhoto typu abutmentu a pomocou metódy koncových prvkov zhodnotiť konštrukciu dvojdielneho implantátu vo vzťahu ku kortikálnej kosti, k telu implantátu a spojenia s abutmentom. Výsledky poukazujú na nevýznamné rozdiely medzi jedno- a dvojdielnym bikortikálnym implantátom v distribúcii napätia v kompakte, tele implantátu či v spojení s abutmentom pri bežných i pri extrémne krátkych intraoseálnych dĺžkach fixtúr. Dvojdielny implantát však umožňuje rozšírenie realizačnej ponuky o využitie podmienečne snímateľného riešenia pri ťažkej atrofii sánky s výhodami, aké takéto riešenie ponúka.
Anotace anglicky
Treatment of an edentulous mandible afflicted by extreme atrophy by means of an implant is often conditioned by efforts to use the bone mass to its maximum and exploit unconventional endosteal implants with bicortical anchoring. Characteristics of a one-piece implant do not allow to finish the prosthetic therapy with a temporary removable replacement. The aim of our study was to verify practical benefits of a two-piece bicortical implant with abutment of this type and to evaluate the structure of the two-piece implant with a method of finite elements with regard to the cortical bone, the body of the implant and the abutment connection. Results show insignificant differences between one-piece and two-piece bicortical implants in distribution of tension in the compact section, the body of the implant or in the connection with the abutment in normal as well as extremely short intra-osseous lengths of fixtures. The two-piece implant, however, allows an extension of feasibility of the temporary removable replacement also in severe atrophy of the mandible with all the advantages, this solution can offer.
VytisknoutZobrazeno: 27. 9. 2024 03:51