POTĚŠIL, Lukáš. Správní soudnictví a správní orgány (aneb vztah moci soudní a moci výkonné na příkladu odůvodňování a odůvodnění rozhodnutí). In Míľniky práva v stredoeurópskom priestore. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Správní soudnictví a správní orgány (aneb vztah moci soudní a moci výkonné na příkladu odůvodňování a odůvodnění rozhodnutí)
Název česky Správní soudnictví a správní orgány (aneb vztah moci soudní a moci výkonné na příkladu odůvodňování a odůvodnění rozhodnutí)
Název anglicky Administrative Justice and Administrative Bodies (on the relationship of the judiciary from the executive on the example of reasoning)
Autoři POTĚŠIL, Lukáš.
Vydání Míľniky práva v stredoeurópskom priestore, 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky odůvodnění, správní orgán, správní soud
Klíčová slova anglicky Reasoning; Administrative Body; Administrative Court
Změnil Změnil: doc. JUDr. Lukáš Potěšil, Ph.D., učo 61256. Změněno: 30. 3. 2016 17:06.
Anotace
Autor se v příspěvku zaměřil na otázku, zda správní soudy ve své přezkumné činnosti dodržují, resp. naplňují princip oddělení moci soudní od moci výkonné. Příspěvek se zejména zaměřil na činnost správních soudů z hlediska přezkoumání rozhodnutí a odůvodnění správního orgánu. Hlavní tezí, ze které autor vycházel, je, že rolí správních soudů není napravovat nedostatky v odůvodnění správních rozhodnutí. Specifickou otázkou, která byla v příspěvku rovněž zmíněna, je (ne)přezkoumatelnost v případě uplatnění konceptu materiálního pojetí, jako na související otázku vázanosti právním názorem soudu.
Anotace anglicky
The author focused on the issue of whether the administrative courts in its activities comply, respectively uphold the principle of separation of judiciary from the executive. The paper focused on the activities of the administrative courts in terms of reviewing the decision and reasoning of the administrative authority. The main thesis of the author is based is that the role of administrative courts is not to correct shortcomings in the reasoning of administrative decisions. One specific issue, that will be in the paper also mentioned, is (not)reviewable in case of applying the material concept of decision, as well as the closely related question of commitment by the legal opinion of the court.
Návaznosti
MUNI/A/1272/2015, interní kód MUNázev: Odůvodnění správního orgánu při ukládání sankcí (Akronym: OSOPUS 2016)
Investor: Masarykova univerzita, Odůvodnění správního orgánu při ukládání sankcí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 10:52