ŽERAVÍK, Jiří, Zdenka FOHLEROVÁ, Miodrag MILOVANOVIĆ, Ondřej KUBESA, Marta ZEISBERGEROVA, Karel LACINA, Alexandr PETROVIC, Zdeněk GLATZ a Petr SKLÁDAL. Various instrumental approaches for determination of organic acids in wines. Online. Food Chemistry. Oxford, UK: Elsevier Science, 2016, roč. 194, March, s. 432-440. ISSN 0308-8146. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.08.013. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Various instrumental approaches for determination of organic acids in wines
Autoři ŽERAVÍK, Jiří (203 Česká republika, domácí), Zdenka FOHLEROVÁ (203 Česká republika), Miodrag MILOVANOVIĆ (688 Srbsko, domácí), Ondřej KUBESA (203 Česká republika, domácí), Marta ZEISBERGEROVA (203 Česká republika), Karel LACINA (203 Česká republika, domácí), Alexandr PETROVIC (688 Srbsko), Zdeněk GLATZ (203 Česká republika, domácí) a Petr SKLÁDAL (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Food Chemistry, Oxford, UK, Elsevier Science, 2016, 0308-8146.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 4.529
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00087861
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.08.013
UT WoS 000364248900058
Klíčová slova anglicky Biosensor; Capillary electrophoresis; Carboxylic acids; Wine
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 16. 4. 2017 23:07.
Anotace
Biosensors based on lactate oxidase, sarcosine oxidase and mixture of fumarase and sarcosine oxidase were used for monitoring of organic acids in wine samples. Additionally, tartaric acid was determined by modified colorimetric method based on formation of the vanadate-tartrate complex. The above mentioned methods were used for the analysis of 31 wine samples and obtained data were compared with the results from capillary electrophoresis as a basic standard method. This comparison showed a certain degree of correlation between biosensors and capillary electrophoresis. The provided information pointed to the potential uses of biosensors in the field of winemaking. (C) 2015 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Anotace česky
Charakterizace vzorků vín pomocí elektrochemických biosensorů ve funkci bioelektronického jazyka, srovnání s dalšími standardními instrumentálními technikami.
Návaznosti
ED1.1.00/02.0068, projekt VaVNázev: CEITEC - central european institute of technology
GAP206/11/0009, projekt VaVNázev: Kapilární electroforéza jako nástroj pro metabolomické studie (Akronym: CE metabolomics)
Investor: Grantová agentura ČR, Capillary electrophoresis as a member of the metabolomic analytical toolbox
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 01:38