SOUKOPOVÁ, Jana, Michal STRUK a Jiří HŘEBÍČEK. Population Age Structure and the Cost of Municipal Waste Collection. A case study from the Czech Republic. Journal of Environmental Management. London, England: Elsevier, 2017, roč. 203, December, s. 655-663. ISSN 0301-4797. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2016.03.030.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Population Age Structure and the Cost of Municipal Waste Collection. A case study from the Czech Republic
Název česky Věková struktura obyvatelstva a výdaje obcí na odpadové hospodářství. Případová studie pro ČR
Autoři SOUKOPOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Michal STRUK (703 Slovensko, domácí) a Jiří HŘEBÍČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Journal of Environmental Management, London, England, Elsevier, 2017, 0301-4797.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 4.005
Kód RIV RIV/00216224:14560/17:00094538
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2016.03.030
UT WoS 000412621000006
Klíčová slova česky Výdaje na komunální odpady; Věková struktura; Veřejné služby; Stárnutí; Odchod do důchodu
Klíčová slova anglicky Municipal solid waste management expenditure; Age structure; Public services; Ageing Retirement
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavlína Kurková, učo 368752. Změněno: 23. 11. 2023 08:32.
Anotace
Waste management is a common public service whose provision is the responsibility of local governments. As is usual with public services, the question of its efficiency naturally arises. The majority of studies focus on such efficiency from the perspective of the provider. This is based on the assumption that waste collection expenditure is a function of available equipment and municipal characteristics. This approach has its limitations, and therefore we have used a novel approach based on the demand from municipal citizens for waste collection services. We build on previous results obtained from data concerning social and demographic characteristics, and focus on the relationship between age and expenditure on MSW, concentrating specifically on the ageing of the population. The ageing of societies in general is a very topical issue, but there is rather little focus in research on the effects of ageing on the demand for various public services. The research that does exist in the area of waste management that takes the age factor into account typically only makes a very rough division of the population into age categories such as children, people of working age and elderly people. Such wide groups naturally contain people with a large variety of needs, and therefore often lead to ambiguous results. The goal of our paper is to examine this topic in more detail, and to estimate the effects of various age categories of municipal citizens on municipal waste expenditure. We use models with age categories differentiated by decades, an approach which provides significantly more detailed information than the age variables used in other studies in this area. We use population age and waste management expenditure data collected from more than 6100 municipalities in the Czech Republic in 2011 and 2014. The results of our investigation have shown that senior citizens of a certain age (approximately at the onset of retirement) have a surprisingly strong influence on waste management expenditure.
Anotace česky
Odpadové hospodářství je společná veřejná služba, jejíž poskytnutí je v kompetenci místních samospráv. Jak je obvyklé u veřejných služeb, vzniká přirozeně otázka její efektivnosti. Většina studií se zaměřují na efektivnost z hlediska poskytovatele. To je založeno na předpokladu, že výdaje na sběr odpadu jsou funkcí dostupného vybavení a vlastností obce. Podle našeho názoru má tento přístup svá omezení, a proto jsme použili nový přístup založený na poptávce služeb ze strany občanů obce pro sběr odpadu. Stavíme na předešlých výsledcích získaných z údajů týkajících se sociálních a demografických charakteristik, a zaměřili jsme se na vztah mezi věkem a výdaji na komunální odpad, se zaměřením zejména na stárnutí populace. Stárnutí společnosti obecně je velmi aktuální otázka, ale je kladen poměrně malý důraz na výzkum o vlivu stárnutí na poptávce po různých veřejných službách. Výzkumy, které existuje v oblasti nakládání s odpady, které berou věk jako faktor v úvahu se obvykle dělají s velmi hrubým rozdělením populace do věkových kategorií jako jsou děti, lidé v produktivním věku a starší lidé. Takové široké skupiny přirozeně obsahují lidi s velkou škálu potřeb, a proto často vedou k nejednoznačným výsledkům. Cílem naší práce je zkoumat toto téma podrobněji, a odhadnout dopady různých věkových kategorií občanů obce na výdajích obce na komunální odpad. Používáme modely s věkovými kategoriemi rozlišených podle desetiletí, což je přístup, který poskytuje mnohem podrobnější informace než věk používaný v jiných studiích v této oblasti. Používáme data o obyvatelstvu v produktivním věku a výdaje na nakládání s odpady shromážděná z více než 6100 obcí v České republice v letech 2011 a 2014. Výsledky našeho šetření ukázaly, že senioři v určitém věku (přibližně při nástupu do důchodu) mají překvapivě silný vliv na velikost výdajů na nakládání s odpady.
Návaznosti
GA15-08032S, projekt VaVNázev: Vliv nekalé konkurence a jiných ekonomických faktorů na efektivnost poskytování veřejných služeb (Akronym: Faktory efektivnosti pro hodnocení výdajů na OH)
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv nekalé konkurence a jiných ekonomických faktorů na efektivnost poskytování veřejných služeb
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 06:07