MICHEL, Maximilian, Jana KOPECKÁ, Tim MEIER-DÖRNBERG, Martin ZARNKOW, Fritz JACOB a Mathias HUTZLER. Screening for new brewing yeasts in the non- Saccharomyces sector with Torulaspora delbrueckii as model. Online. Yeast. 2016, roč. 33, č. 4, s. 129-144. ISSN 0749-503X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1002/yea.3146. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Screening for new brewing yeasts in the non- Saccharomyces sector with Torulaspora delbrueckii as model
Autoři MICHEL, Maximilian (276 Německo), Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, domácí), Tim MEIER-DÖRNBERG (276 Německo), Martin ZARNKOW (276 Německo), Fritz JACOB (276 Německo) a Mathias HUTZLER (276 Německo)
Vydání Yeast, 2016, 0749-503X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 1.990
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00089642
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1002/yea.3146
UT WoS 000373797900002
Klíčová slova anglicky non-Saccharomyces; Torulaspora delbrueckii; beer; screening; yeast
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 13. 4. 2017 21:34.
Anotace
This study describes a screening system for future brewing yeasts focusing on non- Saccharomyces yeasts. The aim was to find new yeast strains that can ferment beer wort into a respectable beer. Ten Torulaspora delbrueckii strains were put through the screening system, which included sugar utilization tests, hop resistance tests, ethanol resistance tests, polymerase chain reaction fingerprinting, propagation tests, amino acid catabolism and anabolism, phenolic off-flavour tests and trial fermentations. Trial fermentations were analysed for extract reduction, pH drop, yeast concentration in bulk fluid and fermentation by-products. All investigated strains were able to partly ferment wort sugars and showed high tolerance to hop compounds and ethanol. One of the investigated yeast strains fermented all the wort sugars and produced a respectable fruity flavour and a beer of average ethanol content with a high volatile flavour compound concentration. Two other strains could possibly be used for pre-fermentation as a bio-flavouring agent for beers that have been postfermented by Saccharomyces strains as a consequence of their low sugar utilization but good flavour-forming properties.
Návaznosti
MUNI/A/1013/2015, interní kód MUNázev: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Akronym: MIKRO)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 00:47