KOPECKÁ, Jana, Miroslav NĚMEC a Dagmar MATOULKOVÁ. Comparison of DNA-based techniques for differentiation of production strains of ale and lager brewing yeast. Journal of Applied Microbiology. roč. 120, č. 6, s. 1561-1573. ISSN 1364-5072. doi:10.1111/jam.13116. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Comparison of DNA-based techniques for differentiation of production strains of ale and lager brewing yeast
Autoři KOPECKÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí), Miroslav NĚMEC (203 Česká republika, domácí) a Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Journal of Applied Microbiology, 2016, 1364-5072.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.099
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00089649
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1111/jam.13116
UT WoS 000379534800011
Klíčová slova anglicky ale; brewing yeast; karyotyping; lager; mtDNA-RFLP; multiplex PCR; PCR-RFLP; RAPD-PCR; Saccharomyces cerevisiae; Saccharomyces pastorianus; Saccharomyces bayanus
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 31. 3. 2017 10:06.
Anotace
Brewing yeasts are classified into two species—Saccharomyces pastorianus and Saccharomyces cerevisiae. Most of the brewing yeast strains are natural interspecies hybrids typically polyploids and their identification is thus often difficult giving heterogenous results according to the method used. We performed genetic characterization of a set of the brewing yeast strains coming from several yeast culture collections by combination of various DNA-based techniques. The aim of this study was to select a method for species-specific identification of yeast and discrimination of yeast strains according to their technological classification. PCR-RFLP of HIS4 gene and RAPD-PCR of genomic DNA are reliable and suitable methods for fast identification of yeast strains. RAPD-PCR with primer 21 is a fast and reliable method applicable for differentiation of brewing yeasts with only 35% similarity of fingerprint profile between the two main technological groups (ale and lager) of brewing strains. Significance and Impact of the Study: It was proved that PCR-RFLP method of HIS4 gene enables precise discrimination among three technologically important Saccharomyces species. Differentiation of brewing yeast to the strain level can be achieved using the RAPD-PCR technique.
Návaznosti
MUNI/A/1013/2015, interní kód MUNázev: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Akronym: MIKRO)
Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 10:09