VOTAVOVÁ SUMELIDISOVÁ, Nicole. Morfes tou chioumor stin yperrealistiki poiisi tou N. Eggonopoulou kai tou A. Empeirikou. Neograeca Bohemica. Brno: Česká společnost novořeckých studií, z.s., roč. 15, č. 1, s. 89-103. ISSN 1803-6414. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Morfes tou chioumor stin yperrealistiki poiisi tou N. Eggonopoulou kai tou A. Empeirikou
Název česky Humor v surrealistické poezii N. Engonopulose a A. Embirikose
Název anglicky Forms of Humour in the Surrealist Poetry of N. Engonopulos and A. Embirikos
Autoři VOTAVOVÁ SUMELIDISOVÁ, Nicole (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Neograeca Bohemica, Brno, Česká společnost novořeckých studií, z.s. 2015, 1803-6414.
Další údaje
Originální jazyk nová řečtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00087263
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky černý humor; absurdní humor; parodie; ironie
Klíčová slova anglicky black humour; absurd humour; parody; irony
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Nicole Votavová Sumelidisová, Ph.D., učo 6810. Změněno: 20. 2. 2018 12:58.
Anotace
To arthro ascholeitai me tis morfes tou chioumor sta erga tou Empeirikou kai tou Eggonopoulou. Vasei tin katataxi tou chioumor me ta kritiria tou V. Effenberger kai M. Winston i morfi tou chioumor sta analyomena erga orizetai os paralogo chioumor i, spanios, os mavro paralogo chioumor.
Anotace česky
Článek se věnuje formám humoru v surrealistických dílech N. Engonopulose a A. Embirikose. Nejdříve jsou představeny tradiční definice humoru autorů jako Bergson, Pirandello, Freud nebo Breton. Klasifikace humoru vychází z prací českého literárního teoretika V. Effenbergera a je doplněna charakteristikou černého humoru M. Winstona. V následující části jsou analyzovány ukázky z děl obou řeckých básníků a identifikovány formy humoru: jazykové hry, parodie, ironie a autoironie. Humor, který se zde objevuje, je možné definovat jako absurdní humor. Černý humor se objevuje jen výjimečně, a to v umírněné podobě, nikoli s důrazem na morbidní prvky, jako je tomu v řadě francouzských a českých surrealistických děl.
Anotace anglicky
The article deals with humour in the surrealist works of Engonopulos and Embirikos. The first part provides a methodological framework based on classical views of authors such as Bergson, Pirandello, Freud and Breton. The classification of humor is based on the work of Czech literary theoretician V. Effenberger and complemented by the characteristics of black humour as identified by M. Winston. In the next part examples of humor from the works of Greek poets are analyzed. I quote examples based od plays on words, parodies of tradition literary forms, irony and autoirony. The humour of both authors belongs to the category of absurd humour, black humour occurs only rarery in a moderate form (absurd black humour) without the intensive morbid character known from works of French or Czech authors.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 00:15