D 2015

Quest for sustainable food production: Conceptual framework for studying social and financial metabolism of local food systems

FRAŇKOVÁ, Eva

Basic information

Original name

Quest for sustainable food production: Conceptual framework for studying social and financial metabolism of local food systems

Name in Czech

Hledání modelů udržitelné produkce potravin: Konceptuální rámec studia sociálního a peněžního metbolismu místních potravinových systémů

Authors

FRAŇKOVÁ, Eva (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

České Budějovice, Proceedings of the 9th International Scientific Conference INPROFORUM: Common challenges - Different solutions - Mutual dialogue, p. 47-53, 7 pp. 2015

Publisher

Faculty of Economics, University of South Bohemia in České Budějovice

Other information

Language

English

Type of outcome

Stať ve sborníku

Field of Study

50200 5.2 Economics and Business

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

References:

RIV identification code

RIV/00216224:14230/15:00087880

Organization unit

Faculty of Social Studies

ISBN

978-80-7394-536-7

ISSN

UT WoS

000383863800007

Keywords (in Czech)

sociální metabolismus; lokální multiplikátor; udržitelná produkce potravin; ekologické zemědělství

Keywords in English

Social metabolism; Local Multiplier; Sustainable Food Production; Organic Agriculture

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 12/1/2017 16:25, Mgr. Eva Fraňková, Ph.D.

Abstract

V originále

The question of how to feed the global population not only sufficiently, but also sustainably has become a significant problem for both academics and activists all around the world. However, there is not any shared methodology how to assess the sustainability of agricultural production. Local food systems (LFS) are often suggested as a more sustainable alternative to the large-scale mechanized mode of agriculture but there are still many gaps in our knowledge of their social, environmental and economic impacts. This paper introduces the concept of social metabolism as a useful tool for assessing the LFS’ sustainability; looking at energy and material stocks and flows of a defined system, it enables one to inspect the functioning of a food system in detail, both on global, national and local scale. Applied to three case studies of Czech and Slovak organic farms, the social metabolism study can provide information on energy and material demands per unit of production, on land-use, labour time and the level of self-sufficiency of the farm system. The data on material and energy flows are suggested to be complemented by a local multiplier, an indicator of local monetary flows related to the farms. Although not providing the final verdict about the farms’ sustainability, the concept of social metabolism provides a very useful framework to structure such a debate.

In Czech

Otázka jak uživit světovou populaci nejen dostatečně, ale také udržitelně, se stala předmětem akademických i aktivistických debat po celém světě. Neexistuje ovšem sdílená metodika, jak posuzovat a hodnotit udržitelnost zemědělské produkce. Místní potravinové systémy (MPS) představují jednu z možných alternativ vůči konvenční zemědělské produkci, přetrvává nicméně mnoho neznámých ohledně jejich ekologických, sociálních a ekonomických dopadů. Tento článek představuje metodu sociálního metabolismu jako účinný nástroj pro posuzování udržitelnosti MPS; výzkum materiálových a energetických toků daného systému umožňuje podrobný popis a pochopení fungování MPS jak na místní, tak i na národní a mezinárodní úrovni. Metoda poskytuje informace o materiálových a energetických nárocích produkce, nárocích na využití půdy, množství lidské práce a úrovni soběstačnosti daného systému. Tato data je vhodné doplnit studiem tzv. lokálního multiplikátoru - indikátoru mapujícího peněžní toky v dané místní ekonomice a příspěvek zkoumaného subjektu k místnímu multiplikařčnímu efektu. Přestože ani metoda sociálního metabolismu nemůže poskytnout úplnou odpověď na otázku udržitelnosti daného MPS, představuje velmi vhodný, ba nutný nástroj k jejímu poctivému zkoumání.

Links

GP13-38994P, research and development project
Name: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů (Acronym: LOKPOTS)
Investor: Czech Science Foundation