OSIČKOVÁ, Barbora a Petr VESELÝ. Chromagenové filtry a jejich vliv na rychlost čtení u dyslektiků. Online. In 6. celostátní studentská konference optometrie a ortoptiky s mezinárodní účastí. 2015. ISBN 978-80-7013-578-5. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Chromagenové filtry a jejich vliv na rychlost čtení u dyslektiků
Název anglicky Chromagen filters and their effect on dyslexic's reading rate
Autoři OSIČKOVÁ, Barbora (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr VESELÝ (203 Česká republika, domácí)
Vydání 6. celostátní studentská konference optometrie a ortoptiky s mezinárodní účastí, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00087336
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-7013-578-5
Klíčová slova anglicky dyslexia; chromagen filters; reading rate
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 5. 5. 2016 14:30.
Anotace
Dyslexie je jednou z nejznámějších specifických poruch učení. Čtenářský výkon dyslektika, hodnocený z hlediska rychlosti, přesnosti a porozumění, zdaleka nedosahuje očekávané úrovně přiměřené jeho věku, naměřené hodnotě IQ a dostatečné vzdělávací nabídce. Jednou z možností, jak dětem s dyslexií a projevy vizuálního stresu pomoci, může být používání chromagenových filtrů. Jedná se o tónované brýlové či kontaktní čočky o přesně stanovených vlnových délkách. Sítnicový obraz se díky nim stává tmavším, dochází k prodloužení latentního času, tedy doby mezi absorbováním světla sítnicí a jeho zpracováním mozkem. Filtry by měly zajistit resynchronizaci a selektivní změny informací takovým způsobem, který může vést ke zlepšení čtecích a psacích obtíží u postižených jedinců. V první fázi studie nebyl prokázán pozitivní vliv chromagenových filtrů na rychlost čtení u jedinců kontrolní skupiny bez poruch čtení.
Anotace anglicky
Dyslexia is one of the most famous specific learning disabilities. Dyslexic’s reading performance, evaluated in terms of speed, accuracy and understanding, is far below the expected level appropriate to his age, measured value of IQ and adequate educational offer. One way of assistance to children with dyslexia and visual stress symptoms may be using of chromagen filters. They are tinted spectacle or contact lenses of well-defined wavelengths. Retinal image becomes darker and it prolongs latency time, which is time between the light absorbing by retina and brain processing. Filters should ensure resynchronization and selective changes of the information in a way that can lead to improve reading and writing difficulties in affected individuals. The first phase of the study has not demonstrated the positive impact of chromagen filters to reading rate at control group of individuals without reading disorders.
Návaznosti
MUNI/C/1285/2014, interní kód MUNázev: Chromagenové filtry a jejich vliv na soustředění a hyperaktivitu u dětí (Akronym: ADHD)
Investor: Masarykova univerzita, Chromagenové filtry a jejich vliv na soustředění a hyperaktivitu u dětí, DO R. 2020 - Program rektora
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 12:11