SCHÖFROVÁ, Ivona. Darkness in William Blake's First Book of Urizen. Online. In 2nd IDEAS English Students' Conference, Brno, 2015. 2015, [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Darkness in William Blake's First Book of Urizen
Název česky Temnota v První knize Urizenově Williama Blakea
Autoři SCHÖFROVÁ, Ivona (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání 2nd IDEAS English Students' Conference, Brno, 2015, 2015.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00087520
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky William Blake; The First Book of Urizen; Darkness; Romantic Movement
Klíčová slova anglicky William Blake; První kniha Urizenova; Temnota; Romantizmus
Změnil Změnila: Mgr. Jana Pelclová, Ph.D., učo 39970. Změněno: 23. 1. 2019 14:45.
Anotace
The conference contribution focuses primarily on selected aspects of darkness in William Blake’s The First Book of Urizen, which are identified at a textual, visual and also metaphorical level. As the contribution tries to emphasise, the textual and visual level are equally important in terms of complexity of Blake’s poetic imagination and expression. The First Book of Urizen may be understood as Blake’s introduction into his distinctive cosmology and cosmology, which allows him to provide his own creation myth. Through the analysis of selected aspects of darkness, the contribution attempts to demonstrate Blake’s views on the material world and its subjective morality resulting in social constructs, including institutionalised forms of law and religion.
Anotace česky
Konferenční příspěvek se soustředí primárně na vybrané aspety temnoty v díle William Blakea - První kniha Urizenova. Tyto aspekty byly identifikovány na úrovni textuální, vizuální a také metaforické. Jak se příspěvek snaží ukázat, textuální i vizuální rovina Blakeova díla je srovnatelně důležitá v rámci komplexity Blakeovy poetické imaginace. První kniha Urizenova může být chápána jako Blakeův úvod do jeho osobité kosmogonie a kosmologie, což mu umožňuje přijít s jeho vlastní verzí mýtu o stvoření. Využitím analýzy vybraných aspektů temnoty se příspěvek snaží demonstrovat Blakeovy názory na hmotný svět a jeho subjektivní etiku, která má za následek společenské konstrukty, jako jsou například institucionalizované formy práva a náboženství.
Návaznosti
MUNI/A/1246/2014, interní kód MUNázev: Nové směry v anglofonním jazykovědném a literárním výzkumu III (Akronym: NDALLR3)
Investor: Masarykova univerzita, Nové směry v anglofonním jazykovědném a literárním výzkumu III, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 20:32