JIMRAMOVSKÝ, František. Bílkovina ve výživě novorozenců a kojenců (Protein in neonatal and infant nutrition). In X. Kongres primární péče. 2016.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Bílkovina ve výživě novorozenců a kojenců
Name (in English) Protein in neonatal and infant nutrition
Authors JIMRAMOVSKÝ, František (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition X. Kongres primární péče, 2016.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Conference abstract
Field of Study 30209 Paediatrics
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14110/16:00090027
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords in English protein; nutrition
Tags EL OK
Changed by Changed by: Soňa Böhmová, učo 232884. Changed: 26/5/2016 16:32.
Abstract
Bílkovina je spolu s cukry a tuky označována jako základní, esenciální živina – nenahraditelná součást výživy člověka. Je třetí kvantitativně nejvýznamnější složkou zralého mateřského mléka, o tuto pozici se dělí s prebiotickou vlákninou. Obsah a složení bílkoviny mateřského mléka zajišťuje její optimální stravitelnost a využití pro potřeby rostoucího dětského organismu. Stále větší pozornost se proto věnuje množství a složení bílkoviny v přípravcích umělé kojenecké výživy, vyráběných z kravského mléka.
Abstract (in English)
Together with sugars and fats, protein is one of the basic, essential nutrients – an irreplaceable part of human nutrition. It is quantitatively the third most important component of mature breast milk, a position it shares with prebiotic fibre. The content and composition of protein in breast milk ensure its optimal digestibility and use for the growing child’s needs. Increasing attention is therefore being devoted to the amount and composition of protein in artificial infant formulas made from cow’s milk.
PrintDisplayed: 29/9/2024 09:53