Detailed Information on Publication Record
2016
Bílkovina ve výživě novorozenců a kojenců
JIMRAMOVSKÝ, FrantišekBasic information
Original name
Bílkovina ve výživě novorozenců a kojenců
Name (in English)
Protein in neonatal and infant nutrition
Authors
JIMRAMOVSKÝ, František (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
X. Kongres primární péče, 2016
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
30209 Paediatrics
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14110/16:00090027
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords in English
protein; nutrition
Tags
Změněno: 26/5/2016 16:32, Soňa Böhmová
V originále
Bílkovina je spolu s cukry a tuky označována jako základní, esenciální živina – nenahraditelná součást výživy člověka. Je třetí kvantitativně nejvýznamnější složkou zralého mateřského mléka, o tuto pozici se dělí s prebiotickou vlákninou. Obsah a složení bílkoviny mateřského mléka zajišťuje její optimální stravitelnost a využití pro potřeby rostoucího dětského organismu. Stále větší pozornost se proto věnuje množství a složení bílkoviny v přípravcích umělé kojenecké výživy, vyráběných z kravského mléka.
In English
Together with sugars and fats, protein is one of the basic, essential nutrients – an irreplaceable part of human nutrition. It is quantitatively the third most important component of mature breast milk, a position it shares with prebiotic fibre. The content and composition of protein in breast milk ensure its optimal digestibility and use for the growing child’s needs. Increasing attention is therefore being devoted to the amount and composition of protein in artificial infant formulas made from cow’s milk.