a 2016

Bílkovina ve výživě novorozenců a kojenců

JIMRAMOVSKÝ, František

Basic information

Original name

Bílkovina ve výživě novorozenců a kojenců

Name (in English)

Protein in neonatal and infant nutrition

Authors

JIMRAMOVSKÝ, František (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

X. Kongres primární péče, 2016

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Konferenční abstrakt

Field of Study

30209 Paediatrics

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14110/16:00090027

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords in English

protein; nutrition

Tags

Změněno: 26/5/2016 16:32, Soňa Böhmová

Abstract

V originále

Bílkovina je spolu s cukry a tuky označována jako základní, esenciální živina – nenahraditelná součást výživy člověka. Je třetí kvantitativně nejvýznamnější složkou zralého mateřského mléka, o tuto pozici se dělí s prebiotickou vlákninou. Obsah a složení bílkoviny mateřského mléka zajišťuje její optimální stravitelnost a využití pro potřeby rostoucího dětského organismu. Stále větší pozornost se proto věnuje množství a složení bílkoviny v přípravcích umělé kojenecké výživy, vyráběných z kravského mléka.

In English

Together with sugars and fats, protein is one of the basic, essential nutrients – an irreplaceable part of human nutrition. It is quantitatively the third most important component of mature breast milk, a position it shares with prebiotic fibre. The content and composition of protein in breast milk ensure its optimal digestibility and use for the growing child’s needs. Increasing attention is therefore being devoted to the amount and composition of protein in artificial infant formulas made from cow’s milk.