HORÁČEK, Radek. Umění bez revolucí? Proměny soudobého výtvarného umění (Art without Revolutions? Changes in Contemporary Art). 1st ed. Brno: Masarykova univerzita; Barrister a Principal. 279 pp. ISBN 978-80-210-8102-4. 2015.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Umění bez revolucí? Proměny soudobého výtvarného umění
Name (in English) Art without Revolutions? Changes in Contemporary Art
Authors HORÁČEK, Radek.
Edition 1. vyd. Brno, 279 pp. 2015.
Publisher Masarykova univerzita; Barrister a Principal
Other information
Original language Czech
Type of outcome Book on a specialized topic
Field of Study Art, architecture, cultural heritage
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
ISBN 978-80-210-8102-4
Keywords (in Czech) současné umění; revoluce; interpretace; radikální pluralita
Keywords in English contemporary art; revolution; interpretation; radical pluralism
Tags Munipress
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 1/6/2016 11:59.
Abstract
Teoretická studie Umění bez revolucí? předkládá výzkum a metodologický model jednoho z možných přístupů k dějinám moderního a současného umění. Ptáme se zde, jestli máme vývoj umění vnímat spíše jako sled dramatických a zlomových novátorských kroků, nebo zda naopak k dějinám umění můžeme přistupovat jako k plynulému procesu, který se vyvíjí souvisle. Lze vůbec mluvit o „umění bez revolucí“? Jednotlivé kapitoly se snaží ukázat, že při vnímání umění je třeba sledovat inovační i kontinuální prvky současně v jejich souhře a vzájemném propojení Teoretická studie Umění bez revolucí? předkládá metodologický model jednoho z možných přístupů k dějinám moderního a současného umění. Ptáme se zde, jestli máme vývoj umění vnímat spíše jako sled dramatických a zlomových novátorských kroků, nebo zda naopak k dějinám umění můžeme přistupovat jako k plynulému procesu, který se vyvíjí souvisle. Lze vůbec mluvit o „umění bez revolucí“? Jednotlivé kapitoly se snaží ukázat, že při vnímání umění je třeba sledovat inovační i kontinuální prvky současně v jejich souhře a vzájemném propojení
Abstract (in English)
Theoretical study ‘Art without Revolutions? Changes in Contemporary Art’ offers research and methodological model of one possible approach towards the history of modern and contemporary art. We ask whether we should consider it a set of dramatic and break-through steps or if we can take the history of art as natural progress and development. Can we really talk about art without revolutions? Each chapter is trying to show that when perceiving art, it is necessary to follow innovative and continuous features and their interconnection.
PrintDisplayed: 16/4/2024 23:53