PEŘINA, Aleš. Listeria monocytogenes a doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních. Potravinářská revue. Praha: Agral, 2016, roč. 2016, č. 3, s. 46-47. ISSN 1801-9102.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Listeria monocytogenes a doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních
Název anglicky Listeria monocytogenes and points of sale of food products in retail centers in health care facilities
Autoři PEŘINA, Aleš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Potravinářská revue, Praha, Agral, 2016, 1801-9102.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30304 Public and environmental health
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00090144
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky food safety; retail center; listeriosis; immune status
Štítky EL OK
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 6. 12. 2016 10:51.
Anotace
Doplňkový prodej potravin ve zdravotnických zařízeních zcela běžně obsahuje nabídku produktů, které jsou vysoce rizikové pro osoby se změněným stavem imunity. Rešerše vědecké literatury uvádí evidované případy rozšíření listeriózy právě touto cestou. Také mínění veřejnosti o bezpečnosti těchto výrobků je nízká. Otázka bezpečnosti výrobků v nabídce doplňkového prodeje by měla být zvažována jako zájem v ochraně veřejného zdraví.
Anotace anglicky
Points of sale of food products in retail centers localized in health care facilities routinely offer some products which are high-risky for some individuals with an altered immune status. Current scientific evidence indicates possibility of spreading of listeriosis through this way. Also, public opinion about the safety of delicious products is low. The issue of products safety offered in retail centres in health care facilities should be considered as a concern of the public health.
VytisknoutZobrazeno: 29. 9. 2024 08:59