J
2016
Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ et. al.
Základní údaje
Originální název
Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
Název česky
Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
Název anglicky
Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry – part II.
Autoři
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana (703 Slovensko), David KIJ (203 Česká republika, domácí), Jana KOPECKÁ (203 Česká republika, domácí), Petra KUBIZNIAKOVÁ (203 Česká republika) a
Dagmar MATOULKOVÁ (203 Česká republika, garant)
Vydání
Kvasný Průmysl, Praha, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 2016, 0023-5830
Další údaje
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/16:00090417
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky
Kluyveromyces; nealkoholické pivo; nízkoalkoholické pivo; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces
Klíčová slova anglicky
Kluyveromyces; nonalcoholic beer; low-alcohol beer; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces
V originále
Non-Saccharomyces kvasinky (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) mohou být použity k výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv a přispívat ke vzniku zajímavých chuťových atributů. Kvasinky rodů Pichia, Meyerozyma, Geotrichum nebo Wickerhamomyces se mohou využít k biologické kontrole plísní při sladování a skladování sladu. V článku je uvedena charakteristika a taxonomické zařazení kvasinek rodů Torulaspora a Kluyveromyces. Popsáno je i využití dalších non-Saccharomyces kvasinek v pivovarském průmyslu, např. při degradaci chmelových látek z odpadního chmele a ochucování piva.
Anglicky
Non-Saccharomyces yeast (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) can be used for non-alcoholic and low-alcohol beers and may contribute to the formation of interesting flavor attributes. Yeast belonging to the genera Pichia, Meyerozyma, Geotrichum or Wickerhamomyces can be applied for the biocontrol of molds during the malting process and storage of malt. The article gives the characteristics and taxonomy of Torulaspora, Kluyveromyces, Meyerozyma and other non-Saccharomyces yeast. It also describes the use of non-Saccharomyces yeast for degradation of hop bitter compounds in hops wastes or beer flavoring.
Návaznosti
MUNI/A/1013/2015, interní kód MU | Název: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Akronym: MIKRO) | Investor: Masarykova univerzita, Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty |
|
Zobrazeno: 16. 11. 2024 23:29