J 2016

Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část

KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ et. al.

Basic information

Original name

Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část

Name in Czech

Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část

Name (in English)

Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry – part II.

Authors

KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana (703 Slovakia), David KIJ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana KOPECKÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Petra KUBIZNIAKOVÁ (203 Czech Republic) and Dagmar MATOULKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor)

Edition

Kvasný Průmysl, Praha, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 2016, 0023-5830

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

10600 1.6 Biological sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/16:00090417

Organization unit

Faculty of Science

Keywords (in Czech)

Kluyveromyces; nealkoholické pivo; nízkoalkoholické pivo; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces

Keywords in English

Kluyveromyces; nonalcoholic beer; low-alcohol beer; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces

Tags

Změněno: 6/4/2017 21:32, Ing. Andrea Mikešková

Abstract

V originále

Non-Saccharomyces kvasinky (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) mohou být použity k výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv a přispívat ke vzniku zajímavých chuťových atributů. Kvasinky rodů Pichia, Meyerozyma, Geotrichum nebo Wickerhamomyces se mohou využít k biologické kontrole plísní při sladování a skladování sladu. V článku je uvedena charakteristika a taxonomické zařazení kvasinek rodů Torulaspora a Kluyveromyces. Popsáno je i využití dalších non-Saccharomyces kvasinek v pivovarském průmyslu, např. při degradaci chmelových látek z odpadního chmele a ochucování piva.

In English

Non-Saccharomyces yeast (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) can be used for non-alcoholic and low-alcohol beers and may contribute to the formation of interesting flavor attributes. Yeast belonging to the genera Pichia, Meyerozyma, Geotrichum or Wickerhamomyces can be applied for the biocontrol of molds during the malting process and storage of malt. The article gives the characteristics and taxonomy of Torulaspora, Kluyveromyces, Meyerozyma and other non-Saccharomyces yeast. It also describes the use of non-Saccharomyces yeast for degradation of hop bitter compounds in hops wastes or beer flavoring.

Links

MUNI/A/1013/2015, interní kód MU
Name: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Acronym: MIKRO)
Investor: Masaryk University, Category A