J
2016
Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ, Dagmar MATOULKOVÁ et. al.
Basic information
Original name
Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
Name in Czech
Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
Name (in English)
Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry – part II.
Authors
KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana (703 Slovakia), David KIJ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana KOPECKÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Petra KUBIZNIAKOVÁ (203 Czech Republic) and
Dagmar MATOULKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor)
Edition
Kvasný Průmysl, Praha, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 2016, 0023-5830
Other information
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/16:00090417
Organization unit
Faculty of Science
Keywords (in Czech)
Kluyveromyces; nealkoholické pivo; nízkoalkoholické pivo; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces
Keywords in English
Kluyveromyces; nonalcoholic beer; low-alcohol beer; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces
V originále
Non-Saccharomyces kvasinky (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) mohou být použity k výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv a přispívat ke vzniku zajímavých chuťových atributů. Kvasinky rodů Pichia, Meyerozyma, Geotrichum nebo Wickerhamomyces se mohou využít k biologické kontrole plísní při sladování a skladování sladu. V článku je uvedena charakteristika a taxonomické zařazení kvasinek rodů Torulaspora a Kluyveromyces. Popsáno je i využití dalších non-Saccharomyces kvasinek v pivovarském průmyslu, např. při degradaci chmelových látek z odpadního chmele a ochucování piva.
In English
Non-Saccharomyces yeast (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) can be used for non-alcoholic and low-alcohol beers and may contribute to the formation of interesting flavor attributes. Yeast belonging to the genera Pichia, Meyerozyma, Geotrichum or Wickerhamomyces can be applied for the biocontrol of molds during the malting process and storage of malt. The article gives the characteristics and taxonomy of Torulaspora, Kluyveromyces, Meyerozyma and other non-Saccharomyces yeast. It also describes the use of non-Saccharomyces yeast for degradation of hop bitter compounds in hops wastes or beer flavoring.
Links
MUNI/A/1013/2015, interní kód MU | Name: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Acronym: MIKRO) | Investor: Masaryk University, Category A |
|
Displayed: 7/11/2024 14:17