KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana, David KIJ, Jana KOPECKÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ and Dagmar MATOULKOVÁ. Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část (Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry – part II.). Kvasný Průmysl. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 2016, vol. 62, 7-8, p. 206-214. ISSN 0023-5830.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
Name in Czech Kvasinky non-Saccharomyces a jejich význam v pivovarském průmyslu – II část
Name (in English) Non-Saccharomyces yeasts and their importance in the brewing industry – part II.
Authors KOCHLÁŇOVÁ, Tatiana (703 Slovakia), David KIJ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Jana KOPECKÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Petra KUBIZNIAKOVÁ (203 Czech Republic) and Dagmar MATOULKOVÁ (203 Czech Republic, guarantor).
Edition Kvasný Průmysl, Praha, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. 2016, 0023-5830.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14310/16:00090417
Organization unit Faculty of Science
Keywords (in Czech) Kluyveromyces; nealkoholické pivo; nízkoalkoholické pivo; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces
Keywords in English Kluyveromyces; nonalcoholic beer; low-alcohol beer; non-Saccharomyces; Pichia; Torulaspora; Wickerhamomyces
Tags AKR, rivok
Changed by Changed by: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Changed: 6/4/2017 21:32.
Abstract
Non-Saccharomyces kvasinky (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) mohou být použity k výrobě nealkoholických a nízkoalkoholických piv a přispívat ke vzniku zajímavých chuťových atributů. Kvasinky rodů Pichia, Meyerozyma, Geotrichum nebo Wickerhamomyces se mohou využít k biologické kontrole plísní při sladování a skladování sladu. V článku je uvedena charakteristika a taxonomické zařazení kvasinek rodů Torulaspora a Kluyveromyces. Popsáno je i využití dalších non-Saccharomyces kvasinek v pivovarském průmyslu, např. při degradaci chmelových látek z odpadního chmele a ochucování piva.
Abstract (in English)
Non-Saccharomyces yeast (Torulaspora, Zygosaccharomyces, Saccharomycodes) can be used for non-alcoholic and low-alcohol beers and may contribute to the formation of interesting flavor attributes. Yeast belonging to the genera Pichia, Meyerozyma, Geotrichum or Wickerhamomyces can be applied for the biocontrol of molds during the malting process and storage of malt. The article gives the characteristics and taxonomy of Torulaspora, Kluyveromyces, Meyerozyma and other non-Saccharomyces yeast. It also describes the use of non-Saccharomyces yeast for degradation of hop bitter compounds in hops wastes or beer flavoring.
Links
MUNI/A/1013/2015, interní kód MUName: Podpora výzkumu studentů směru mikrobiologie a molekulární biotechnologie (Acronym: MIKRO)
Investor: Masaryk University, Category A
PrintDisplayed: 24/4/2024 21:58