STANČÍKOVÁ, Michaela a Sandra SÁZELOVÁ. Stopy ĺudského ohryzu na kostiach (Pilotná experimentálna analýza). Anthropologia Integra. 2016, roč. 7, č. 1, s. 13-20. ISSN 1804-6657. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/AI2016-1-13.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Stopy ĺudského ohryzu na kostiach (Pilotná experimentálna analýza)
Název anglicky Human gnaw marks on bones (Pilot experimental analysis)
Autoři STANČÍKOVÁ, Michaela (703 Slovensko, garant, domácí) a Sandra SÁZELOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Anthropologia Integra, 2016, 1804-6657.
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Archeologie, antropologie, etnologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00090560
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AI2016-1-13
Klíčová slova anglicky human gnaw marks; experimental study; Slovak Republic; dining and eating habits
Štítky AKR, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Michaela Stančíková, učo 394245. Změněno: 4. 12. 2016 17:14.
Anotace
Stopy ľudského ohryzu sú v archeologickom a antropologickom kontexte zdrojom informácií o socio-kultúrnom pozadí skúmanej súčasnej i minulej spoločnosti, ich stravovacej kultúre a návykoch. Tento článok prezentuje výber z už publikovaných metodík používaných pri štúdiu tejto témy a testuje stopy ľudského ohryzu na experimentálnej vzorke zo Slovenskej republiky. Vzorka so 40 dobrovoľníkmi bola rozdelená do dvoch skupín- jedna skupina bola informovaná o cieľoch experimentálneho projektu a druhá ostala neinformovaná. Prevažne boli zaznamenané jamky a škrabance spôsobené rezákmi, nasledovali škrabance ako pozostatky sekundárneho spracovania (pozorované v oboch súboroch) a zárezy po príborovom noži (pozorované len v jednom súbore). Podľa analýzy vzoriek navzájom pripúšťame možnosť, že štýl stravovania a stravovacích návykov ovplyvňuje výskyt a rozsah poškodení spôsobených ľudskými zubami.
Anotace anglicky
In anthropological and archeological context the human gnaw marks produce information about the socio-cultural background of studied recent and ancient communities, especially in their dining attitudes and habits. Our paper presents a selected published methodologies used to study this topic and tests the human gnaw marks on experimental sample from Slovak Republic. Th is sample with 40 volunteers was divided into two groups – one was informed about the aim of the experimental project and the other remained uninformed. The prevalence of pits and scores caused by human incisors was recorded, followed by notches aft er secondary butchering processes (observed in both samples) and cut marks aft er table-knives (observed only in one sample). Finally, we have to admit, that according to the inter-sample analysis the style of dining and eating habits perhaps aff ects the appearance and stage of damages caused by human teeth.
Návaznosti
MUNI/A/1170/2015, interní kód MUNázev: Terénní a laboratorní zpracování osteologického materiálu z archeologických kontextů
Investor: Masarykova univerzita, Terénní a laboratorní zpracování osteologického materiálu z archeologických kontextů, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:35