NIKLESOVÁ, Eva. Dialogy zoufalců: poetika a struktury (Dialogické texty o smyslu lidské existence v nejstarších světových literaturách a v literaturách středoevropského areálu). 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita. 192 s. Spisy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, sv. 448. ISBN 978-80-210-8321-9. doi:10.5817/CZ.MUNI.M210-8321-2016. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dialogy zoufalců: poetika a struktury (Dialogické texty o smyslu lidské existence v nejstarších světových literaturách a v literaturách středoevropského areálu)
Název anglicky Dialogues of desperate people: poetics and structures (Dialogical texts about the meaning of human existence in the oldest worldwide literature and the literature of the Central European area)
Autoři NIKLESOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 192 s. Spisy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, sv. 448, 2016.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Digitální knihovna FF MU
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00090875
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-8321-9
Doi 10.5817/CZ.MUNI.M210-8321-2016
Klíčová slova česky literární komparatistika; literární teorie; světová literatura; středoevropský kulturní areál; Oráč z Čech (Ackermann aus Böhmen); Tkadleček; staroegyptský text Dialog zoufalce a jeho duše (The Dispute of a man with his Ba); existenciální dialogické literární spory; meziliterární komunikace; literatura okruhu Knihy Jobovy (Hiob-Literatur); archetypální dialogická podstata člověka
Klíčová slova anglicky Comparative literature; literary theory; worldwide literature; Central European cultural area
Štítky Munipress, rivok
Bibliografie 169 záznamů
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 4. 5. 2017 11:23.
Anotace
Publikace se zabývá otázkou produktivity jednoho z děl staroegyptské literatury v kontextu literatury světové, Dialogu zoufalce a jeho duše, s cílem ustavení skupiny tvarově příbuzných děl a vystižení jejich podstaty v rovině výstavbové, stylisticko-poetologické, sémantické a žánrové. Přítomnost archetypálních prvků v Dialogu zoufalce a jeho duše se stala hlavním předpokladem výskytu podobně zaměřených textů i ve zcela odlišných geografických i kulturních podmínkách. Dialog zoufalce a jeho duše je chápán jako prototypický textový model, na jehož základě je – dle vymezených komparativních kritérií – určována míra tvarové příbuznosti s podobnými dialogickými texty vzniklými zejména v nejstarších světových literaturách a v literaturách středoevropského areálu.
Anotace anglicky
The publication is concerned with the productivity of one of the ancient Egyptian works, The Dispute of a man with his Ba, in the context of a worldwide literature in order to determine the group of works related in their form and to capture their essence on the construction, stylistic and poetological, semantic and genre planes. The presence of archetypal elements in the Dispute of a man with his Ba became a prerequisite for occurrence of other similarly focused texts even in totally different geographical and cultural conditions. The Dispute of a man with his Ba is perceived in the dissertation as an archetypal text model upon which the degree of the form affinity with similar dialogical texts created especially in the oldest worldwide literature and the literature of the Central European area is determined in line with the defined comparative criteria.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 00:02