D
2016
Přežití mikroorganismů v mase při nízkoteplotním pečení a vaření ve vakuu metodou sous - vide
ŠINDLER, Michal a Jan ŠIMŮNEK
Základní údaje
Originální název
Přežití mikroorganismů v mase při nízkoteplotním pečení a vaření ve vakuu metodou sous - vide
Název anglicky
Survival of microorganisms in meat at a low temperature baking and cooking in vacuum using sous - vide
Autoři
ŠINDLER, Michal (203 Česká republika, garant, domácí) a
Jan ŠIMŮNEK (203 Česká republika, domácí)
Vydání
Ústí nad Labem, Výživa a zdraví : 20. jubilejní celostátní konference s mezinárodní účastí v Teplicích, od s. 142-143, 2 s. 2016
Nakladatel
Krajská hygienická stanice se sídlem v Ústí nad Labem, Zdravotní ústav ve sídlem v Ústí nad labem
Další údaje
Typ výsledku
Stať ve sborníku
Obor
30304 Public and environmental health
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání
tištěná verze "print"
Kód RIV
RIV/00216224:14110/16:00091062
Organizační jednotka
Lékařská fakulta
Klíčová slova česky
Pečení; maso; teplota; mikroorganismy; výživa
Klíčová slova anglicky
Roasting; meat; microorganism; nutrition; technology; temperature
V originále
Technologie přípravy pokrmů výrazně ovlivňuje kvalitu a bezpečnost tepelně opracovaných potravin. Tepelné opracování zlepšuje stravitelnost a senzorické vlastnosti potravin. Nízkoteplotní pečení masa a vaření ve vakuu umožňuje výrazně zvýšit senzorickou kvalitu připravovaných pokrmů, ale skrývají i rizika přežití mikroorganismů. Přežití mikroorganismů ovlivňuje řada faktorů jako je teplota, délka a druh tepelné úpravy a obsah ochranných látek, které mohou pocházet z koření i z rozbitých buněk v mletém mase.
Anglicky
Technology of food preparation has a significant influence on the quality and the safety of heat-processed foods. New technologies sous-vide, which means cooking in a vacuum, and roasting meat at low down temperatures utilizing modern technologies enable the augmentation of the quality of prepared foods however they contain a risk of survival of microorganism.
Zobrazeno: 6. 11. 2024 19:13