WILDMANNOVÁ, Mirka. CESTA OD SOCIÁLNÍ EKONOMIKY K SOCIÁLNÍMU PODNIKÁNÍ V ČR. Online. In EUBA Bratislava. 25 let transformace centrálně plánovaných ekonomik: zkušenosti a perspektivy. 1. vyd. Bratislava: EUBA Bratislava, 2016, 12 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název CESTA OD SOCIÁLNÍ EKONOMIKY K SOCIÁLNÍMU PODNIKÁNÍ V ČR
Název česky CESTA OD SOCIÁLNÍ EKONOMIKY K SOCIÁLNÍMU PODNIKÁNÍ V ČR
Název anglicky THE WAY FROM SOCIAL ECONOMY TO SOCIAL BUSINESS IN THE CZECH REPUBLIC
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka.
Vydání 1. vyd. Bratislava, 25 let transformace centrálně plánovaných ekonomik: zkušenosti a perspektivy, 12 s. 2016.
Nakladatel EUBA Bratislava
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky sociální ekonomika třetí sektor sociální podnik sociální inovace
Klíčová slova anglicky social economy third sector social entrepreneurship social innovation
Změnil Změnila: Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D., učo 199. Změněno: 20. 10. 2016 16:23.
Anotace
Sociální ekonomika je považována z pohledu třetího sektoru za alternativu k veřejnému sektoru a trhu. Sociální podniky se stávají dalším nástrojem sociální ekonomiky a silným a účinným nástrojem pro zaměstnávání lidí znevýhodněných na trhu práce a jsou účinným nástrojem orgánů státní správy a samosprávy v boji proti sociální exkluzi, rostoucí nezaměstnanosti a segregaci vyloučených lokalit. Česká republika patří k zemím, které objevují přínos sociálního podnikání, především na regionální úrovni. Zkušenosti ze zahraničí jednoznačně identifikují pozitivní dopady sociálního podnikání na národní hospodářství. Příspěvek zkoumá vývoj sociálního podnikání v segmentu sociální ekonomiky v České republice a snaží se identifikovat současný stav sociálního podnikání. Česká republika zatím nemá zákon o sociální ekonomice a to je také jedna z bariér rozvoje činnosti sociálních podniků. Tento článek má přispět k diskusi o nastavení budoucí úlohy třetího sektoru a sociálního podnikání jako jednoho z možných nástrojů řešení sociálních problémů ve společnosti.
Anotace anglicky
The social economy is considered from the perspective of the third sector as an alternative to the public sector and the market. Social enterprises have become another tool of social economy and a powerful and effective tool for employment of disadvantaged people in the labor market and are an effective tool of state and local governments in the fight against social exclusion, rising unemployment and segregation excluded localities. Czech Republic is among the countries that benefit emerging social business, especially at the regional level. Experience from abroad to uniquely identify the positive impact of social entrepreneurship on the national economy. Post examines the development of social entrepreneurship in the segment of social economy in the Czech Republic and tries to identify the current state of social entrepreneurship. Czech Republic does not yet have a law on the social economy and it is also one of the barriers to the development activities of social enterprises. This article is intended to contribute to the debate on setting up the future role of the third sector and social entrepreneurship as one of the possible tools for solving social problems in society.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:24