KRAUSKOVÁ, Ľubica, Jitka PROCHÁZKOVÁ, Martina KLAŠKOVÁ, Lenka FILIPOVÁ, Radka CHALOUPKOVÁ, Stanislav MALÝ, Jiří DAMBORSKÝ a Dominik HEGER. Suppression of protein inactivation during freezing by minimizing pH changes using ionic cryoprotectants. Online. International Journal of Pharmaceutics. 2016, roč. 509, 1-2, s. 41-49. ISSN 0378-5173. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2016.05.031. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Suppression of protein inactivation during freezing by minimizing pH changes using ionic cryoprotectants
Autoři KRAUSKOVÁ, Ľubica (703 Slovensko, domácí), Jitka PROCHÁZKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Martina KLAŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lenka FILIPOVÁ (203 Česká republika, domácí), Radka CHALOUPKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Stanislav MALÝ (203 Česká republika), Jiří DAMBORSKÝ (203 Česká republika, domácí) a Dominik HEGER (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání International Journal of Pharmaceutics, 2016, 0378-5173.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL URL
Impakt faktor Impact factor: 3.649
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00088279
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2016.05.031
UT WoS 000378949800006
Klíčová slova anglicky Protein cryopreservation; Freezing/thawing; Protein aggregation; Protein stability; Quality by design; Freezing stress; Freezing-induced pH shift
Štítky AKR, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Andrea Mikešková, učo 137293. Změněno: 26. 4. 2017 22:38.
Anotace
Freezing and lyophilization are often used for stabilization of biomolecules; however, this sometimes results in partial degradation and loss of biological function in these molecules. In this study we examined the effect of freezing-induced acidity changes on denaturation of the model enzyme haloalkane dehalogenase under various experimental conditions. The effective local pH of frozen solutions is shown to be the key causal factor in protein stability. To preserve the activity of frozenthawed enzymes, acidity changes were prevented by the addition of an ionic cryoprotectant, a compound which counteracts pH changes during freezing due to selective incorporation of its ions into the ice. This approach resulted in complete recovery of enzyme activity after multiple freeze-thaw cycles. We propose the utilization of ionic cryoprotectants as a new and effective cryopreservation method in research laboratories as well as in industrial processes.
Návaznosti
GA15-12386S, projekt VaVNázev: Dynamika a (foto)chemie polutantů na rozhraních led/vzduch a voda/vzduch z experimentu i teorie
Investor: Grantová agentura ČR, Dynamika a (foto)chemie polutantů na rozhraních led/vzduch a voda/vzduch z experimentu i teorie
LM2011028, projekt VaVNázev: RECETOX ? Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, RECETOX Národní infrastruktura pro výzkum toxických látek v prostředí
LO1214, projekt VaVNázev: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí (Akronym: RECETOX)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 12:06