GALETA, Jan. Nádražní třída coby první vilová čtvrť Moravské Ostravy. Ostrava. Příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska. Ostrava: Archiv města Ostravy, 2016, roč. 30, č. 1, s. 168-197. ISSN 0232-0967.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nádražní třída coby první vilová čtvrť Moravské Ostravy
Název anglicky Nádražní Street - Ostrava's First Villa Quarter
Autoři GALETA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Ostrava. Příspěvky k dějinám a současnosti Ostravy a Ostravska, Ostrava, Archiv města Ostravy, 2016, 0232-0967.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Umění, architektura, kulturní dědictví
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00091465
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky architektura; vily; historismus; secese; Moravská Ostrava; Nádražní třída
Klíčová slova anglicky architecture; villa; historicism; Art Noveau; Moravská Ostrava; Nádražní street
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Pavel Suchánek, Ph.D., učo 19371. Změněno: 11. 4. 2017 14:01.
Anotace
Počáteční úsek Nádražní ulice v Moravské Ostravě se během své existence proměnil od venkovského předměstí, přes vilový okrsek, k velkoměstskému bulváru. Předmětem článku je ona prostřední etapa doby historismu v architektuře, kdy zde na přelomu 50. a 60. let 19. stol. vyrostly vily místních politiků, stavitele Josefa Krause, stavitele Franze G. Böhma a báňského inženýra Rudolfa Sauera. V 80. letech pak vila politika a lékaře Otto Andréeho, v 90. letech vila kameníka Josefa Beckeho a v 10. letech 20. stol nová vila Krausova syna Karla. Článek jednak ukazuje, jak se toto místo na začátku Nádražní vyvíjelo stavebně, urbanisticky i komunikačně, zabývá se rozšířením ulice pro výstavbu tramvaje v 90. letech, či trasováním nových ulic v okolí. Jednak se vilu po vile zabývá stavební historií objektů, jejich půdorysným rozložením a využitím, obyvateli, stylovou analýzou a zaměřuje se na postavy majitelů a architektů.
Anotace anglicky
The oldest part of Nádražní street in Moravská Ostrava has udergone a series of transformation during the course of its history - from rural outskirts, to a quarter known for its exclusive villas, ultimately become todays wide urban boulevard. This article fosuces on the socond of the above-mentioned phases, characterised by a pastiche form of architecture known as Historicism. During the 1850s and 1860s a number of Ostravas prominent citizens built theirs villas here - ranging from local politicians, builder Josef Kraus, builder Franz G. Böhm and doctor Otto Andrée, in the 1890s a villa of stonemason Josef Becke was built here and in the first decade of 20th centurythe villa for Josef Krauss son Karl was built. The article traces the historical development of this part of Nádražní street in terms of its architecture, urban planning, and transport system - including the widening of the street due to tramline in 1890s or the construction of the new streets in vicinity. The autor then focuses on the architectural history of individual villas - their layout and funcional use, the people who lived in them, a stylistic analysis, and deails of theirs owners and architects.
Návaznosti
MUNI/A/1090/2015, interní kód MUNázev: Místo a okamžik formy v dějinách evropské architektury a výtvarného umění (Akronym: Místo a okamžik formy)
Investor: Masarykova univerzita, Místo a okamžik formy v dějinách evropské architektury a výtvarného umění, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:08