KRAJNÍK, Filip. Death-as-Sleep Metaphor and Its Dramatic Roles in Shakespeare’s Plays. In British Shakespeare Association 2016 Conference, 8.-11. 9. 2016, Hull. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Death-as-Sleep Metaphor and Its Dramatic Roles in Shakespeare’s Plays
Název česky Spánek jako metafora smrti a jeho dramatické role v Shakespearových hrách
Autoři KRAJNÍK, Filip (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání British Shakespeare Association 2016 Conference, 8.-11. 9. 2016, Hull, 2016.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00091541
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Shakespeare; spánek; smrt; alžbětinské drama; dramaturgie
Klíčová slova anglicky Shakespeare; sleep; death; Elizabethan drama; dramaturgy
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jana Pelclová, Ph.D., učo 39970. Změněno: 23. 2. 2018 21:08.
Anotace
In his 1860 study on medical lore in Shakespearian drama, Dr. John Charles Bucknill made the observation that “[t]here are few subjects that Shakespeare has treated with more pathetic truthfulness than the distress arising from want of sleep”. Indeed, as more recent investigations into the history of medicine show, the discussion of sleep had a particularly strong tradition in early-modern England, both in scientific and popular discourses; and Shakespeare, as the leading dramatist of the period, liked to make use of contemporary theories in his plays. We may observe that sleeping – and dreaming – are often employed in Shakespeare’s oeuvre as powerful dramatic devices, contributing to the unity of individual dramatic pieces and the delineation of their characters. Along with numerous cases of literal sleep, however, Shakespeare also repeatedly explores much darker aspects of sleep, especially its connection with death. This link, firmly rooted in Greco-Roman, Jewish and Christian traditions, provided Shakespeare with a powerful dramatic instrument for the straightforward development of the plot in the earlier plays as well as a source of complex theological and existential speculations in his later work. The present paper will attempt to trace the development of death-as-sleep metaphor in Shakespeare’s dramatic canon and will place it in the context of scientific, theological and popular lore that formed the cultural and intellectual background against which the plays in question were originally written and staged.
Anotace česky
Ve své studii z roku 1860 věnované lékařské nauce v Shakespearovském dramatu doktor Charles Bucknill uvádí, že "máloco prezentuje Shakespeare s tak palčivou pravdivostí, jako jsou muka vyplývající z nedostatku spánku". Jak ukázalo pozdější zkoumání na poli dějin medicíny, v raně novověké Anglii měla jak odborná, tak lidová diskuze o spánku obzvláště silnou tradici a Shakespeare jakožto jeden z nejvýznamnějších dramatiků této doby ve svých hrách s oblibou uplatňoval soudobé teorie. Můžeme pozorovat, že spánek - a snění - jsou v Shakespearově díle častokrát uplatňovány jako mocné dramaturgické prostředky, přispívající k jednotě dramatických děl a zobrazení jejich postav. Vedle narážek na skutečný spánek se však Shakespeare opakovaně vracel i k mnohem temnějším aspektům tohoto fenoménu, zejména jeho spojení se smrtí. Toto spojení, pevně zakotvené v antické, židovské a křesťanské tradici, poskytlo Shakespearovi mocný dramaturgický nástroj pro výstavbu dramatického příběhu v jeho ranějších hrách, stejně jako zdroj složitých teologických a existenčních spekulací v jeho pozdějším díle. Tento příspěvek se pokusí zmapovat vývoj motivu spánku jako metafory smrti v Shakespearově dramatickém kánonu a zasadí jej do vědeckého, teologického a lidového poznání, jež tvořilo kulturní a intelektuální pozadí, na němž byly zkoumané hry původně napsány a inscenovány.
Návaznosti
MUNI/A/1143/2015, interní kód MUNázev: Profilace výzkumných zaměření v anglofonní lingvistické a literární vědě (Akronym: VZALL)
Investor: Masarykova univerzita, Profilace výzkumných zaměření v anglofonní lingvistické a literární vědě, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 13:54