BOBRZYKOVÁ, Olga. Neologizmy v tvorčestve Velimira Chlebnikova. In PhDr. Jakub Konečný, Ph.D. Recenzovaný sborník příspěvků z konference Pražská rusistika 2016. Praha: Univerzita Karlova - Pedagogická fakulta, 2016, s. 90-100. ISBN 978-80-7290-887-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Neologizmy v tvorčestve Velimira Chlebnikova
Název česky Neologismy v díle Velimira Chlebnikova
Název anglicky Neologisms in Velimir Khlebnikov´s work
Autoři BOBRZYKOVÁ, Olga (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Recenzovaný sborník příspěvků z konference Pražská rusistika 2016, od s. 90-100, 11 s. 2016.
Nakladatel Univerzita Karlova - Pedagogická fakulta
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
Kód RIV RIV/00216224:14410/16:00091606
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7290-887-5
Klíčová slova česky Neologismus;Chlebnikov;sémantismus;futurismus;afix
Klíčová slova anglicky Neologism; Khlebnikov; semantics; futurism; affix
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Olga Bobrzyková, učo 10482. Změněno: 29. 3. 2017 13:48.
Anotace
Statja Neologizmy v tvorčestve Velimira Chlebnikova posvjaščena analizu neologizmov, sozdannych russkim poetom Velimirom Chlebnikovym. Teoretičeskaja časť soderžit osnovnyje teoretičeskije položenija, na kotoryje opirajetsja daľnějšeje issledovanije. V praktičeskoj časti analizirujutsja vybrannyje nami stichotvorenija V. Chlebnikova i opreděljajutsja osnovnyje sposoby novoobrazovanij. Pri razbore vybrannych neologizmov provoditsja sledujuščij analiz: analiz slova s točki zrenija proischožděnija, slovoobrazovatěľnyj analiz, semantičeskij analiz, pričiny pojavlenija neologizma v chudožestvennoj literature i upotreblenije neologizma v jazykovom korpuse.
Anotace česky
Stať „Neologismy v díle Velimira Chlebikova“ si klade za cíl zanalyzovat neologismy vytvořené ruským básníkem Velemirem Chlebnikovem. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce je popsána neologie jako vědecká disciplína, vymezen pojem neologismu a uvedeny jeho klasifikace na základě několika hledisek. Za stěžejní část práce je považována praktická část. Na základě rozboru básní Velimira Chlebnikova byly vyexcerpovány novotvary, které byly podrobeny analýze z hlediska etymologie, dále byl proveden gramatický rozbor a sémantický rozbor. Součástí analýzy je také objasnění příčiny vzniku neologismu v díle V. Chlebnikova a možné příklady dalšího použití neologismu v jiných stylech (na základě výskytu v Národním korpuse ruského jazyka).
Anotace anglicky
The article „Neologisms in Velimir Khlebnikov´s work“ deals with the origin, meaning and using neologisms in Velimir Khlebnikov´s poems. The aim of the first part is to give a basic definitions of the concept of neologisms and its characteristic. In the other part, the method of the forming neologisms, their classification and the cause of their origin in the literary work is elaborated. The goal of the practical part is to analyse three neologisms from the point of its origin, lexical meaning, reason of using by Khlebnikov and, finally, its presence in the National language corpus of the Russian language.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 06:23