KNOZ, Tomáš. Elity i masy w procesie konfiskat po Bialej Górze. In Januszek-Sieradzka, Agnieszka; Gmiterek, Henryk; Iwańczak, Wojciech; Kras, Pawel. Elity i masy w spolczeństwach Czech i Polski w średniowieczu i wczesnych czasach nowožytnych. 1. vyd. Lublin: Wydawnictwo KUL 2016. s. 403-430. ISBN 978-83-8061-250-1. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Elity i masy w procesie konfiskat po Bialej Górze
Název česky Elity a masy v procesu pobělohorských konfiskací
Název anglicky Elits ans masses in the proces of confiscations after the battle of White Mountains
Autoři KNOZ, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Lublin, Elity i masy w spolczeństwach Czech i Polski w średniowieczu i wczesnych czasach nowožytnych, od s. 403-430, 28 s. 2016.
Nakladatel Wydawnictwo KUL 2016
Další údaje
Originální jazyk polština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60101 History
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00088352
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-83-8061-250-1
Klíčová slova česky Třicetiletá války; konfiskace; Morava; České země; Šlechta; Elity; Masy
Klíčová slova anglicky Thirty Years War; Confiscations; Moravia; Bohemian Lands; Nobility; Elites; Masses
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 27. 4. 2017 12:35.
Anotace
Niniejszy tekst, mogący ze zrozumiałych powodów problematykę roli „elit i mas“ w okresie pobiałogórskich konfiskat ująć jedynie w postaci upraszczającego zarysu, nie pretenduje do roli późnej polemiki z powyższym rozumieniem czeskiej i środkowoeuropejskiej historii. Pokazuje jednak, że proces dekonstrukcji i konstrukcji elit, czyli ich ciągłości i nieciągłości, jest naturalnym składnikiem związanych z pobiałobórskimi konfiskatami zmian, które należy ujmować nie tylko jako redystrybucję majątków ziemskich, lecz jako zmiany zachodzące w kontekście ówczesnych ogólnych przemian politycznych i społecznych. Gdybyśmy chcieli podkreślić konfiskatę majątku nieruchomego i jego następne przydzielenie nowemu właścicielowi jako istotę całego procesu, nie możemy zapominać o bezpośrednim związku z „masą poddanych“, która skonfiskowane majątki zamieszkuje a której rola jest w badanym okresie daleka od roli biernego uczestnika wydarzeń. Pomimo że źródła powstające w związku z procesem konfiskat czasami postrzegają poddanych w gruncie rzeczy jako anonimową masę, to poddani mieszkańcy konfiskowanych dóbr są w rzeczywistości indywidualnymi osobami, które wchodzą z członkami elit w bezpośrednią interakcję, wpływając wprost na proces konfiskat i współtworząc go.
Anotace česky
Předložený text, který z pochopitelných důvodů mohl problematiku úlohy „elit a mas“ v období pobělohorských konfiskací postihnout pouze ve zjednodušujícím náznaku, nemá ambice pozdní polemiky s tímto pojetím českých a středoevropských dějin. Ukazuje se nicméně, že proces dekonstrukce konstrukce elit, resp. jejich kontinuity a diskontinuity, je přirozenou součástí změn souvisejících s pobělohorskými konfiskacemi, které nelze chápat pouze jako přerozdělení pozemkového majetku, nýbrž v kontextu všeobecných dobových politických a společenských změn. Pokud bychom chtěli zdůraznit konfiskaci nemovitého majetku a jeho následné přidělení novému držiteli jako jádro celého procesu, nelze opomenou bezprostřední souvislost s „poddanskou masou“, která předmětné konfiskáty obývá a která ve sledovaném dění ani zdaleka nepůsobí jen jako pasívní aktér událostí. Ačkoliv prameny vznikající v souvislosti s konfiskačním procesem poddané skutečně v některých případech zachycují jako anonymní masu, jsou poddanští obyvatelé konfiskovaných panství ve skutečnosti individuálními osobami, které vstupují s příslušníky elit do bezprostřední interakce a proces konfiskací bezprostředně ovlivňují a spoluvytvářejí.
Anotace anglicky
The article, which due to understandable reasons can undertake the studies on the „elites and masses“ in the period of confiscations after the battle of White Mountain only in a shape of a simplifying outline, does not aspire to the role of later polemics with the aboventioneted acknowledgement of Czech and Central European history. However, it shows that the proces of deconstruction and construction of the elites, that is their continuity and discontinuity, is a natural component of changes associated with confiscations after the battle of White Mountain, which should be understood not only as a redistribution of land properties but as changes taking place in the context of general political and social transformations of that time. If we wanted to emphasise confiscation of immovable property and its subsequent allocation to a new owner as the essence of the entire proces, we should not forget about the direct link with the „masses of the subjects“ who inhabited the confiscated properties and whose role in the studied period was far from that of a passive participant of the events. Even though the sources created in association with the proces of confiscations sometimes perceive the subjects as in fact an anonymous mass of people, the subjected residents of confiscated goods are in reality individual people who interact openly with the members of the elites, directly influencing and contributing to the proces of confiscations.
Návaznosti
GB14-36521G, projekt VaVNázev: Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 02:51