PULIŠOVÁ, Kristýna. Neklape nám to: učitelé a rodiče žáků prvního stupně základních škol a jejich problémové vztahy. Studia paedagogica. Brno: Masarykova univerzita, roč. 21, č. 3, s. 167-182, 15 s. ISSN 1803-7437. doi:10.5817/SP2016-3-9. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Neklape nám to: učitelé a rodiče žáků prvního stupně základních škol a jejich problémové vztahy
Název anglicky It's complicated: on problematic relationships between primary school teachers and parents
Autoři PULIŠOVÁ, Kristýna.
Vydání Studia paedagogica, Brno, Masarykova univerzita, 2016, 1803-7437.
Další údaje
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/SP2016-3-9
Klíčová slova česky rodiče; vztah rodiny a školy; základní škola
Klíčová slova anglicky parents; relationship between family and school; primary school
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 29. 4. 2019 15:27.
Anotace
Tento text prezentuje výsledky kvalitativního šetření, které proběhlo mezi učiteli prvního stupně ZŠ a matkami jejich žáků. Zkoumán je vztah rodiče a učitele, který je učiteli vnímaný jako problémový. Na základě výpovědí respondentů jsou popsány podoby takového vztahu (charakteristicky jsou rodiče rozděleni na pasivní a aktivní-nespokojené, přičemž projevy této nespokojenosti mohou být vůči škole hlasité, anebo tiché), a jsou zde identifikovány obtíže, které mohou z takovéhoto vztahu pro učitele či školu plynout, čímž je určité nepohodlí učitele, ale také hrozba odchodu žáka na jinou školu.
Anotace anglicky
This paper presents the results of qualitative research examining problematic relationships between primary school teachers and the mothers of their pupils. Based on the answers of our respondents, the paper describes the different forms of such relationships and divides parents into either passive or actively disappointed, with disappointment voiced or remaining silent. The paper also identifies challenges that accompany such relationships, such as a certain level of discomfort for teachers and the possibility of pupil transfer to another school, which need to be faced by the teachers and their schools.
Návaznosti
MUNI/A/1147/2015, interní kód MUNázev: Celoživotní učení v institucionálních souvislostech
Investor: Masarykova univerzita, Celoživotní učení v institucionálních souvislostech, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 17. 4. 2024 00:11