J 2016

Bacterial community dynamics in a rumen fluid bioreactor during in-vitro cultivation

ZAPLETALOVÁ, Martina, Jitka KAŠPAROVSKÁ, Ludmila KŘÍŽOVÁ, Tomáš KAŠPAROVSKÝ, Omar ŠERÝ et. al.

Základní údaje

Originální název

Bacterial community dynamics in a rumen fluid bioreactor during in-vitro cultivation

Autoři

ZAPLETALOVÁ, Martina (203 Česká republika, domácí), Jitka KAŠPAROVSKÁ (203 Česká republika, domácí), Ludmila KŘÍŽOVÁ (203 Česká republika, domácí), Tomáš KAŠPAROVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Omar ŠERÝ (203 Česká republika, domácí) a Jan LOCHMAN (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Journal of Biotechnology, Amsterdam, Elsevier, 2016, 0168-1656

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10600 1.6 Biological sciences

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 2.599

Kód RIV

RIV/00216224:14310/16:00088379

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

DOI

http://dx.doi.org/10.1016/j.jbiotec.2016.07.013

UT WoS

000382193600005

Klíčová slova anglicky

Rumen fluid; Bioreactor; Redox potential; Microbiome analysis; 16S rDNA

Štítky

AKR, rivok
Změněno: 30. 3. 2017 11:43, Ing. Andrea Mikešková

Anotace

V originále

To study the various processes in the rumen the in vitro techniques are widely used to realize more controlled and reproducible conditions compared to in vivo experiments. Mostly, only the parameters like pH changes, volatile fatty acids content or metabolite production are monitored. In this study we examine the bacterial community dynamics of rumen fluid in course of ten day cultivation realize under standard conditions described in the literature. Whereas the pH values, total VFA content and A/P ratio in bioreactor were consistent with natural conditions in the rumen, the mean redox-potential values of 251 and 243 mV were much more negative. For culture-independent assessment of bacterial community composition, the Illumina MiSeq results indicated that the community contained 292 bacterial genera. In course of ten days cultivation a significant changes in the microbial community were measured when Bacteroidetes to Firmicutes ratio changed from 3.2 to 1.2 and phyla Proteo bacteria and Actino bacteria represented by genus Bifido bacterium and Olsenella significantly increased. The main responsible factor of these changes seems to be very low redox potential in bioreactor together with accumulation of simple carbohydrates in milieu as a result of limited excretion of fermented feed and absence of nutrient absorbing mechanisms. (C) 2016 Elsevier B.V. All rights reserved.

Návaznosti

GA13-34134S, projekt VaV
Název: Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
Investor: Grantová agentura ČR, Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce
MUNI/A/1265/2015, interní kód MU
Název: Podpora biochemického výzkumu v roce 2016
Investor: Masarykova univerzita, Podpora biochemického výzkumu v roce 2016, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
Zobrazeno: 8. 11. 2024 23:20