Informační systém MU
RŮŽIČKA, Filip, M. HORKA, Veronika HOLÁ, Katarína REBROŠOVÁ a V. DRAB. Capillary Isoelectric Focusing-Useful Tool for Detection and Quantification of Lactic Acid Bacteria in Milk. Food Analytical Methods. New York: Springer, 2016, roč. 9, č. 12, s. 3251-3257. ISSN 1936-9751. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1007/s12161-016-0522-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Capillary Isoelectric Focusing-Useful Tool for Detection and Quantification of Lactic Acid Bacteria in Milk
Autoři RŮŽIČKA, Filip (203 Česká republika, garant, domácí), M. HORKA (203 Česká republika), Veronika HOLÁ (203 Česká republika, domácí), Katarína REBROŠOVÁ (703 Slovensko, domácí) a V. DRAB (203 Česká republika).
Vydání Food Analytical Methods, New York, Springer, 2016, 1936-9751.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 2.038
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00088929
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s12161-016-0522-6
UT WoS 000386668900001
Klíčová slova anglicky Lactic acid bacteria; Lactobacillus; Enterococcus; Capillary isoelectric focusing; Milk; Isoelectric point; pI
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 15. 12. 2016 14:19.
Anotace
The lactic acid bacteria (LAB), including lactobacilli and enterococci, represent an important part of normal microflora in humans. Simultaneously, they are frequently used as probiotics and in food industry for production of fermented milk products. The rapid and sensitive detection of these microorganisms is crucial for the quality control. In this study, the capillary isoelectric focusing (CIEF) was successfully used for the separation and characterization of probiotic LAB, L. paracasei sp. paracasei; L. acidifarinae; L. fermentum; L. gasseri; L. helveticus; L. plantarum; L. delbrueckii; L. salivarius; E. durans; E. faecalis; and E. faecium, according to their isoelectric points (pI). All pIs of lactobacilli and enterococci were found in the acidic part of the pH range. Subsequently, the milk samples spiked with L. rhamnosus, and E. faecium were analyzed by CIEF. The optimal adjustment of the separation conditions allowed detection and quantification of the bacteria in the sample with sufficient sensitivity. Therefore, CIEF is an efficient approach to rapid detection and separation of LAB even directly in milk products in future.
Návaznosti
NV16-29916A, projekt VaVNázev: Využití bakteriofágů v léčbě nozokomiálních infekcí spojených s multirezistencí či tvorbou biofilmu
NV16-31593A, projekt VaVNázev: Polymikrobiální biofilm jako komplexní mikrobiom v rámci léčby nozokomiálních infekcí
Zobrazeno: 30. 4. 2024 19:05