SNOPKOVÁ, Svatava, Kateřina HAVLÍČKOVÁ a Petr HUSA. Tenofovir alafenamid fumarát - nová generace tenofoviru. Klinická mikrobiologie a infekční lékařství. Praha: Trios, 2016, roč. 22, č. 3, s. 111-117. ISSN 1211-264X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tenofovir alafenamid fumarát - nová generace tenofoviru
Název anglicky Tenofovir alafenamide fumarate - a new generation of tenofovir
Autoři SNOPKOVÁ, Svatava (203 Česká republika, garant, domácí), Kateřina HAVLÍČKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Petr HUSA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, Praha, Trios, 2016, 1211-264X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30300 3.3 Health sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/16:00092481
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky prodrug; tenofovir; tenofovir disoproxol fumarát; tenofovir alafenamid fumarát; organické aniontové transportéry; kobicistat; antiretrovirová terapie; jedno-tabletový režim
Klíčová slova anglicky prodrug; tenofovir; tenofovir disoproxil fumarate; tenofovir alafenamide fumarate; organic anion transporters; cobicistat; antiretroviral therapy; single-tablet regime
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 21. 12. 2016 12:10.
Anotace
Antiretrovirová léčba jako léčba celoživotní musí splňovat ambice maximální účinnosti při zachování nejvyšší možné bezpečnosti a tolerance. Tenofovir disoproxil fumarát (TDF) je antiretrovirové léčivo s excelentním efektem z hlediska virové suprese. U některých pacientů se však může v průběhu času manifestovat klinicky významná nefrotoxicita či úbytek kostní minerální denzity. Tenofovir alafenamid fumarát (TAF) je nový prodrug tenofoviru (TFV), který je stabilnější v lidské plazmě a podstatně efektivněji proniká do cílových buněk než TFV. TFV konvertovaný z TAF dosahuje o 90 % nižší plazmatické koncentrace než TFV konvertovaný z TDF. Naopak intracelulárně v cílových buňkách farmakologicky aktivní metabolit konvertovaný z TAF dosahuje vyšší hladiny než z TDF. To umožňuje podstatně redukovat perorální dávku TAF a snížit riziko renální a kostní toxicity. Pokud je TAF podáván s kobicistatem (COBI), který ještě více zvyšuje absorpci, a tak optimalizuje jeho farmakokinetické vlastnosti, je možné dávku TAF snížit. Dalším faktorem, který zásadně ovlivňuje bezpečnostní profil TAF, je jeho farmakokinetika. TAF není substrát organických aniontových transportérů, a tudíž nevykazuje žádnou cytotoxicitu související s jejich expresí. Terapeutický efekt nízké dávky TAF 10 mg/COBI 150 mg byl prokázán u čtyř různých populačních skupin. Na základě výsledků klinických studií byl v listopadu 2015 ve Spojených státech amerických Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv schválen pro léčbu infekce HIV jedno-tabletový režim elvitegravir/kobicistat/emtricita-bin/tenofovir alafenamid fumarát. Tento režim prokázal vyšší efektivitu, lepší bezpečnostní profil a toleranci než režimy založené na kombinacích s tenofovir disoproxil fumarátem. V současné době je již schválen i v zemích Evropské unie.
Anotace anglicky
Antiretroviral therapy as a life-long treatment has to meet the criteria of maximum efficiency while maintaining the highest possible level of safety and tolerance. Tenofovir disoproxil fumarate (TDF) is an antiretroviral drug with an excellent effect of virological suppression. However, some patients can over time develop clinically significant nephrotoxicity or bone loss. Tenofovir alafenamide fumarate (TAF) is a novel prodrug of tenofovir (TFV) that is more stable in human plasma and more efficiently penetrates into target cells than TFV. Tenofovir converted from TAF reaches plasma concentration which is 90% lower than that of TFV converted from TDF. Conversely, the active metabolite converted from TAF reaches a higher intracellular level in target cells than TFV from TDF. This allows a substantial reduction of its oral dose, decreasing the risk for renal and bone toxicity. It is even possible to reduce the dose of TAF in case it is administered concurrently with cobicistat further improving its absorption and optimizing its pharmacokinetic profile. Pharmacokinetic properties are another factor substantially influencing its safety profile. TAF is not a substrate for renal organic anion transporters and thus shows no cytotoxicity related to their expression. Based on clinical trials, a fixed-dose combination tablet (single-tablet regimen) containing elvitegravir/cobicistat/emtricitabine/tenofovir alafenamide fumarate was approved by the FDA in November 2015. This regimen showed higher efficacy, better safety profile and tolerance than TDF-based regiments. Recently, it has been approved in European Union countries.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:16