JACKOVÁ, Andrea. Musica e pittura nel ʻDecameronʼ e ispirate dal ʻDecameronʼ. In International Doctoral Student Conference, Szeged, September 19-20th, 2014. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Musica e pittura nel ʻDecameronʼ e ispirate dal ʻDecameronʼ.
Název česky Hudba a malířství ve sbírce ʻDecameronʼ a inspirace ze sbírky ʻDecameronʼ
Název anglicky Music and pictures contained in ʻDecameronʼ and inspired by ʻDecameronʼ .
Autoři JACKOVÁ, Andrea.
Vydání International Doctoral Student Conference, Szeged, September 19-20th, 2014, 2014.
Další údaje
Originální jazyk italština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Maďarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Hudba a malířství; ʻDecameronʼ
Klíčová slova anglicky Music and pictures; ʻDecameronʼ
Štítky kontrola_RIV
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Andrea Jacková, Ph.D., učo 217900. Změněno: 19. 2. 2017 19:10.
Anotace
La raccolta del Decameron non fu soltanto fonte d’ispirazione per numerosi letterati, ma fu anche fonte d’ispirazione per artisti di vario genere. Così come diversi autori hanno musicato alcune canzoni che concludono le giornate della raccolta, ci sono stati alcuni pittori che si sono ispirati a quest’opera. Siccome le novelle in genere rispecchiano la società e le sue abitudini dell’epoca, sarebbe interessante osservare anche i riferimenti alla musica e alla pittura che si trovano nel Decameron. Per quanto riguarda i riferimenti alla musica si possono trovare nella cornice della raccolta, mentre per quanto riguarda la pittura, in alcune novelle appare il personaggio di Buffalmacco con i suoi amici Bruno e Calandrino che furono i pittori dell’epoca. Durante il mio contributo mi riferirὸ alle xilografie dell’edizione del Decameron, a cura di Mario Marti, Rizzoli, Milano, 2000 che sono state tratte dall’edizione Veneziana del 1492.
Anotace česky
Sbírka Decameron nebyla pouze zdrojem inspirace pro spisovatele, ale inspirovali se jí také umělci z různých oblastí. Stejně tak jako se najdou autoři, kteří zhudebnili některé písně ze sbírky, najdou se i malíři, kteří se tímto dílem inspirovali. Vzhledem k tomu, že novely obecně zachycují zvyky společnosti z doby, kdy byly napsané, v příspěvku se zabývám odkazy na hudbu a na malířství, které se ve sbírce Decameron nacházejí. Některé prvky z oblasti hudby, můžeme nalézt v rámci sbírky. Pokud jde o oblast malířství, v několika novelách vystupují Buffalmacco a jeho přátelé Bruno a Calandrino, kteří v daném období byli malíři. V příspěvku jsem se dále zmínila o xylografiích obsažených ve vydání sbírky Decameron, a cura di Mario Marti, Rizzoli, Milano, 2000, které byly převzaty z vydání publikovaného v Benátkách v roce 1492.
Anotace anglicky
ʻDecameronʼ compilation was not only source of inspiration for writers but was inspiration for artists from different areas. We can find authors who set some of the songs from the compilation to music and painters inspired by this work as well. Taking into the consideration that novellas generally record society habits from the time when they were written therefore in my contribution I apply my mind into reference of music and painting which we can find in ʻDecameronʼ compilation. Some items from music area we can find in the frame of compilation. As far as painting concerns, in few novellas appears Buffalmacco and his friends Bruno and Calandrino who were painters in the given period. In my contribution I mentioned as well xylographs contained in publication ʻDecameronʼ compilation, a cura di Mario Marti, Rizzoli, Milano, 2000, which were adopted from the edition published in Venice in the year 1492.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:21