HOLEC, Jan. Hydnellum cumulatum (Basidiomycota, Bankeraceae) opět roste v České republice. Mykologické listy : časopis České vědecké společnosti pro mykologii. Praha: Česká vědecká společnost pro mykologii, 2016, roč. 133, s. 19-30. ISSN 1213-5887.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hydnellum cumulatum (Basidiomycota, Bankeraceae) opět roste v České republice
Název česky Hydnellum cumulatum (Basidiomycota, Bankeraceae) opět roste v České republice
Název anglicky Hydnellum cumulatum (Basidiomycota, Bankeraceae) grows again in the Czech Republic
Autoři HOLEC, Jan.
Vydání Mykologické listy : časopis České vědecké společnosti pro mykologii, Praha, Česká vědecká společnost pro mykologii, 2016, 1213-5887.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW abstrakt český a anglický (v přehledu abstraktů Mykologických listů č. 133)
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Štítky distribution, Ecology, Hydnellum
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 9. 4. 2020 14:02.
Anotace
Hydnellum cumulatum – lošákovec nahloučený byl v České republice dosud znám z jediného nálezu v roce 1960 a byl proto pokládán za nezvěstný druh. V letech 2012–2014 jej autoři zaznamenali na devíti mikrolokalitách soustředěných do 6 lokalit, a to na Šumavě, v Novohradském podhůří a na Českomoravské vrchovině. V článku jsou podrobně popsány určovací znaky druhu, k nimž patří zejména žíhání až žilkování okrajů dospělých plodnic a malé, kulovité až široce elipsoidní, drobně ostnitě-bradavčité výtrusy, dále stanovištní poměry na všech lokalitách včetně fytocenologických snímků a rozšíření v Evropě.
Anotace anglicky
Hydnellum cumulatum was known in the Czech Republic from one record in 1960. Consequently, it has been considered a missing species in recent years. However, in the period 2012–2014 the authors recorded it on 9 microlocalities grouped into 6 larger localities, namely in the Šumava Mts., Novohradské podhůří foothills and the Českomoravská vrchovina highland. The paper provides a description of its diagnostic characters, above all the radially striate to venose margin of mature basidiomata and small, subglobose to broadly ellipsoid, finely spinose-verrucose spores. Also habitat conditions of all localities including phytosociological relevés, and the European distribution are described.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 04:27