KRČMOVÁ, Marie. Proměny populárněnaučného stylu. Online. In Balowski, Mieczyslaw. Chaos i lad w jezyku i w literaturze czeskiej. Poznaň: Uniwersytet im. Adfama Mickiewicza w Poznaniu, 2016. s. 213-224. ISBN 978-83-63090-72-2. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proměny populárněnaučného stylu
Název anglicky Changes of the popular scientific style
Autoři KRČMOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Poznaň, Chaos i lad w jezyku i w literaturze czeskiej, od s. 213-224, 12 s. 2016.
Nakladatel Uniwersytet im. Adfama Mickiewicza w Poznaniu
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60200 6.2 Languages and Literature
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00088617
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-83-63090-72-2
Klíčová slova česky český jazyk; vědecký styl; stylizace; populárněnaučný text
Klíčová slova anglicky Czech language; scientific style; stylization; popular educational text
Štítky rivok
Změnil Změnil: PhDr. Aleš Bičan, Ph.D., učo 64391. Změněno: 26. 4. 2017 12:57.
Anotace
Na základě proměn stylizace naučného časopisu pro mládež ABC ukazuje příspěvek, jak se stabilita v jeho struktuře a vyjadřování změnila na dnešní roztříštěnost obsahu i formy. V tematice jde nepochybně (kromě proměn poznání za uplynulých 25 let) o odraz změněných společensko-ekonomických poměrů v ČR. Sama struktura je však u novějších ročníků poznamenána hlavně změnami způsobu trávení volného času předpokládaných čtenářů, kdy se náplň čísel přesouvá od podporování kolektivních aktivit k soukromým a volí se různé módní cesty k posilování kontaktu se čtenáři (oslovování čtenářů; nespisovný jazyk, zejména slovní zásoba; stránky věnované zábavě). Pohodlí příjemců je uzpůsoben i výklad, který je rozdrobený do stručných odstavečků k dominujícím obrázkům. Značný podíl na formování dnešního časopisu má komerce, která soustavnou naučnou složku časopisu v podstatě zlikvidovala.
Anotace anglicky
On the basis of changes of the stylization of the science popularization magazine for youth ABC, the contribution shows how the stability in its structure and way of expression has transformed to the present-day fragmentedness of content and form. As regards its topics, it is undoubtedly a reflection of the changed social-economic situation in the Czech Republic (besides the changes in knowledge in the past 25 years). However, in recent volumes the structure itself has been marked mainly by the way of spending free time of the potential readers: the subject matter of the issues has shifted from the support of collective activities to individual activities, and various trendy means of strengthening the contact with readers have been chosen (addressing the readers; non-standard language, especially vocabulary; pages dedicated to entertainment). The text has also been adapted for the readers’ comfort; it is fragmented to short paragraphs with dominant pictures. The formation of the present-day magazine has been considerably influenced by commerce, which has virtually destroyed its systematic science popularization element.
Návaznosti
GAP406/11/0294, projekt VaVNázev: Nový encyklopedický slovník češtiny online (Enc-Czech online)
Investor: Grantová agentura ČR, Nový encyklopedický slovník češtiny online (Enc-Czech online)
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 13:29