BOROVSKÝ, Tomáš a Radka NOKKALA MILTOVÁ. Sny mezi obrazem a textem. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2016, 176 s. ISBN 978-80-7422-511-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sny mezi obrazem a textem
Název anglicky Dreams between Image and Text
Autoři BOROVSKÝ, Tomáš a Radka NOKKALA MILTOVÁ.
Vydání Praha, 176 s. 2016.
Nakladatel Nakladatelství Lidové noviny
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Editorství odborné knihy
Obor 60101 History
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7422-511-6
Klíčová slova anglicky Dreams; Middle Ages; Early Modern Period; Image; Text
Změnil Změnila: Mgr. Hana Ambrožová, učo 1759. Změněno: 9. 3. 2017 09:38.
Anotace
Problematice snů a jejich vnímání v minulosti nebyla v českém prostředí dosud věnována větší pozornost. Publikace se koncentruje na otázky spojené se sny v širším kulturně-historickém kontextu od středověku (potažmo antické tradice) do sklonku 19. století, kdy se s rozvojem moderní psychologie a psychoanalytického pojetí snu mění místo a funkce snů ve společnosti. Vycházíme z užšího vymezení snu, které nezahrnuje motivy vizí a božského vnuknutí. Kniha se nesnaží soustředit se na jedno spojující téma snových interpretací, jejím cílem je nastínění možných cest v přístupu ke snům v předmoderní společnosti. Věnuje se problematice snu, jeho vizuální reprezentaci a dobové interpretaci z hledisek různých oborů, historie, dějin umění a literárních dějin.
Anotace anglicky
The issue of dreams and the way they were perceived in the past has not been fully reflected in the Czech historiography. This publication explores dreams in the wider historical context from the Middle Ages (respectively ancient tradition) till the end of 19th century when the place and function of dreams in the society radically changed due to the development of modern psychology and psychoanalytic concept of dreams. The starting point for our discussions in the book is a narrow definition of a dream, which does not include visions or Divine inspiration. Rather than aiming at forming one single framework to the interpretation of dreams, we are oriented to apply several possible approaches to the study of dreams in pre-modern society. That is why we are bringing together researchers interested in the study of dreams´ visual representation and dreams´ contemporary interpretations from the perspective of different fields: history, art history and history of literature.
Návaznosti
GB14-36521G, projekt VaVNázev: Centrum pro transdisciplinární výzkum kulturních fenoménů ve středoevropských dějinách: obraz, komunikace, jednání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 08:29