Detailed Information on Publication Record
2017
Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu
VÍTĚZOVÁ, Monika, Tomáš VÍTĚZ, Iva BURIÁNKOVÁ and Jan CHOVANECBasic information
Original name
Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu
Name in Czech
Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu
Name (in English)
Thermal treatment of the thickened activated sludge, effect on the production and quality of biogas
Authors
VÍTĚZOVÁ, Monika (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Tomáš VÍTĚZ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Iva BURIÁNKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Jan CHOVANEC (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Brno, 8 pp. 2017
Publisher
Neuveden
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Výzkumná zpráva
Field of Study
10511 Environmental sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14310/17:00096172
Organization unit
Faculty of Science
Keywords (in Czech)
aktivovaný kal; bioplyn; termická úprava
Keywords in English
activated sludge; biogas; thermal treatment
Změněno: 28/3/2018 17:15, Ing. Nicole Zrilić
V originále
Cílem této práce bylo provést testy kofermentace tepelně upraveného směsného kalu (směs přebytečného a primárního kalu v poměru 50:50) s kalem z anaerobní stabilizace. Vzorky směsného kalu a kalu z anaerobní stabilizace byly odebrány na ČOV Modřice. Fermentační testy byly provedeny v laboratořích Oddělení mikrobiologie na Masarykově univerzitě v laboratorních vsázkových fermentorech objemu 5 dm3, každý podle modifikované normy VDI 4630.
In English
The aim of this work was to carry out tests of co-fermentation of heat treated mixed sludge (50:50 mixture of activated and primary sludge) with an anaerobic stabilization sludge. Samples of mixed sludge and sludge from anaerobic stabilization were collected at Modřice WWTP. Fermentation tests were carried out in the laboratories of the Department of Microbiology at Masaryk University in laboratory batch fermenters with a volume of 5 dm3, each according to the modified VDI 4630 standard.