V 2017

Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu

VÍTĚZOVÁ, Monika, Tomáš VÍTĚZ, Iva BURIÁNKOVÁ and Jan CHOVANEC

Basic information

Original name

Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu

Name in Czech

Termická úprava zahuštěného aktivovaného kalu, vliv na produkci a kvalitu bioplynu

Name (in English)

Thermal treatment of the thickened activated sludge, effect on the production and quality of biogas

Authors

VÍTĚZOVÁ, Monika (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Tomáš VÍTĚZ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Iva BURIÁNKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Jan CHOVANEC (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Brno, 8 pp. 2017

Publisher

Neuveden

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Výzkumná zpráva

Field of Study

10511 Environmental sciences

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

RIV identification code

RIV/00216224:14310/17:00096172

Organization unit

Faculty of Science

Keywords (in Czech)

aktivovaný kal; bioplyn; termická úprava

Keywords in English

activated sludge; biogas; thermal treatment

Tags

Změněno: 28/3/2018 17:15, Ing. Nicole Zrilić

Abstract

V originále

Cílem této práce bylo provést testy kofermentace tepelně upraveného směsného kalu (směs přebytečného a primárního kalu v poměru 50:50) s kalem z anaerobní stabilizace. Vzorky směsného kalu a kalu z anaerobní stabilizace byly odebrány na ČOV Modřice. Fermentační testy byly provedeny v laboratořích Oddělení mikrobiologie na Masarykově univerzitě v laboratorních vsázkových fermentorech objemu 5 dm3, každý podle modifikované normy VDI 4630.

In English

The aim of this work was to carry out tests of co-fermentation of heat treated mixed sludge (50:50 mixture of activated and primary sludge) with an anaerobic stabilization sludge. Samples of mixed sludge and sludge from anaerobic stabilization were collected at Modřice WWTP. Fermentation tests were carried out in the laboratories of the Department of Microbiology at Masaryk University in laboratory batch fermenters with a volume of 5 dm3, each according to the modified VDI 4630 standard.