HAŠKOVÁ, Kateřina a Martin VACULÍK. Kariérní kompetence a možnosti jejich využití v kariérovém poradenství v České republice. LIFELONG LEARNING- CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2016, roč. 6, č. 3, s. 81-101. ISSN 1804-526X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.11118/lifele2016060381.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kariérní kompetence a možnosti jejich využití v kariérovém poradenství v České republice.
Název česky Kariérní kompetence a možnosti jejich využití v kariérovém poradenství v České republice.
Název anglicky Career Competences and Possibilities of Their Use in Career Counselling in the Czech Republic
Autoři HAŠKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, domácí) a Martin VACULÍK (203 Česká republika, domácí).
Vydání LIFELONG LEARNING- CELOŽIVOTNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, Brno, Mendelova univerzita v Brně, 2016, 1804-526X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/16:00093608
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Doi http://dx.doi.org/10.11118/lifele2016060381.
Klíčová slova česky kariérní kompetence; career management skills; kariérové poradenství
Klíčová slova anglicky career competences; career management skills; career counselling
Změnil Změnil: doc. PhDr. Martin Vaculík, Ph.D., učo 18373. Změněno: 21. 2. 2017 20:42.
Anotace
V současném světě práce je kladen čím dál tím větší důraz na individuální řízení kariéry, kariérní selfmanagement jedinců. Tento text představuje existující modely kariérních kompetencí či dovedností pro řízení vlastní kariéry (career management skills) a s využitím tematické analýzy identifikuje osm kariérních kompetencí, které se opakovaně objevují v několika z těchto modelů: sebepoznání a pozitivní sebepojetí, pozitivní interakce s ostatními a networking, reagování na změny a růst v průběhu života, zapojení a pozitivní přístup k celoživotnímu učení, efektivní zpracovávání kariérních informací, kariérní rozhodování, zapojení do řízení vlastní kariéry a porozumění roli jednotlivce ve společnosti a širším souvislostem. V textu uvádíme výhody využití kariérních kompetencí pro profesionalizaci kariérového poradenství v České republice.
Anotace anglicky
In the modern world of work career self-management of individuals is more and more emphasised. This article presents existing models of career competences or skills to manage someone’s own career (Career Management Skills) and, using thematic analysis, they identify eight career competences which repeatedly appear in several of these models: self-awareness and positive self-concept, positive interaction with others and networking, responding to the changes and growth throughout the life, participation and positive approach to lifelong learning, efficient processing of career information, career decision-making, participation in own career management and understanding an individual’s role in the society and to wider context. In the article we present advantages of using career competences for the professionalization of career counselling in the Czech Republic.
Návaznosti
MUNI/A/1077/2015, interní kód MUNázev: Transformační vedení, pracovní spokojenost a pracovní výkon (Akronym: Pracovní postoje, leadership a pracovní výkon)
Investor: Masarykova univerzita, Transformační vedení, pracovní spokojenost a pracovní výkon, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 00:02