ČAPKA, František. Moravskoslezské cukrovarnictví v prvních letech Československé republiky (The Moravian-Silesian sugar industry in the early years of the Czechoslovak republic). In Hospodářské dějiny Moravy a Slezska. Vybrané kapitoly z 20. století. první. Brno: Technické muzeum v Brně, 2016, p. 86-93. Acta Musei technici Brunensis. ISBN 978-80-87896-34-1.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Moravskoslezské cukrovarnictví v prvních letech Československé republiky
Name (in English) The Moravian-Silesian sugar industry in the early years of the Czechoslovak republic
Authors ČAPKA, František (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition první. Brno, Hospodářské dějiny Moravy a Slezska. Vybrané kapitoly z 20. století, p. 86-93, 8 pp. Acta Musei technici Brunensis, 2016.
Publisher Technické muzeum v Brně
Other information
Original language Czech
Type of outcome Chapter(s) of a specialized book
Field of Study 60101 History
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/00216224:14410/16:00088705
Organization unit Faculty of Education
ISBN 978-80-87896-34-1
Keywords (in Czech) cukrovarnictví; agrární strana; cukrovarnický komplex; cukrovary; akcie; rafinerie; bankovní kapitál
Keywords in English sugar industry; Agrarian Party; a complex sugar; sugar; stock; banking capital;
Tags Reviewed
Changed by Changed by: doc. PhDr. František Čapka, CSc., učo 176. Changed: 15/3/2017 14:56.
Abstract
Vznik ČSR v roce 1918 přinesl nové uspořádání cukrovarnictví v českých zemích a pochopitelně i na Moravě a ve Slezsku. Zachována zůstala základní konstanta čs. cukrovarnictví: jeho výrazně vývozní charakter. Studie na základě archivních dokumentů a literatury přibližuje pohyby ve výrobě cukrovarů.
Abstract (in English)
The formation of the Czechoslovak republic in 1918 brought a new arrangement of the sugar industry in the Czech lands and Moravia and Silesia. The basic constant of Czechoslovak sugar industry remained: its significantly export characte, when about two-thirds of produced sugar were exported abroad. The controbution on the basis of the study of archival materials and literature describes the movements i the production of sugar.
Links
GA409/09/1043, research and development projectName: Agrární strana a cukrovarnictví v českých zemích (1918-1938)
Investor: Czech Science Foundation, Agrarian Party and Sugar Industry in the Czech Countries (1918-1938)
PrintDisplayed: 24/7/2024 14:15