SYSLOVÁ, Zora. Učitel v předškolním vzdělávání a jeho příprava na profesi (Teacher in Preschool Education and Preparation for the Profession). 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita. 252 pp. ISBN 978-80-210-8476-6. doi:10.5817/CZ.MUNI.M210-8476-2017. 2017.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Učitel v předškolním vzdělávání a jeho příprava na profesi
Name (in English) Teacher in Preschool Education and Preparation for the Profession
Authors SYSLOVÁ, Zora.
Edition 1., elektronické vyd. Brno, 252 pp. 2017.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Type of outcome Book on a specialized topic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
WWW Čítárna Munispace
ISBN 978-80-210-8476-6
Doi 10.5817/CZ.MUNI.M210-8476-2017
Tags Munipress
Bibliography 419 records
Changed by Changed by: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Changed: 23/5/2017 15:35.
Abstract
Jádrem monografie se stává téma kvality práce učitele mateřské školy především v souvislosti s kvalifikačními požadavky na tuto profesi. Hledá odpovědi na otázky: Co charakterizuje profesi učitele MŠ v současnosti a jaká je její perspektiva? Jak koncipovat přípravné vzdělávání, aby byli učitelé mateřských škol skutečnými odborníky na vzdělávání v měnících se podmínkách? Při hledání odpovědí na uvedené otázky autorka využívá přehledové studie dosavadních empirických zjištění k tomuto tématu v komparaci se zahraničními zkušenostmi. Prezentuje výsledky výzkumných šetření zaměřených na zkoumání reflexe jako růstové kompetence v přípravném vzdělávání a sledování schopnosti sebereflexe v souvislosti s pedagogickým výkonem učitelů mateřských škol ve vybraných aspektech.
Abstract (in English)
The key theme of this monography is the quality of the work of a pre-school teacher mainly in connection with the qualification requirements for this profession. It is looking for answers for the following questions: What characterises the profession of a contemporary pre-school teacher and what is the perspective? How to set up the preparatory teacher training to make pre-school teachers real experts in the field of education and in the ever changing circumstances? When looking for the above stated answers that author uses review study of the empirical findings in this field so far in comparison with the experience gained abroad. The author presents the results of the research focused on reflection as a growth competence in the preparatory teacher training and monitoring of the capability of self/reflection in connection with the teaching performance of pre-school teachers in the selected aspects.
PrintDisplayed: 19/4/2024 03:41