OSIČKA, Jan. Břidlicový plyn v ČR: aktuální vývoj a jeho interpretace. Stratégie a koncepcie. roč. 2013, č. 1, s. 11-13. ISSN 1335-3853. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Břidlicový plyn v ČR: aktuální vývoj a jeho interpretace
Název anglicky Shale gas in the Czech Republic: recent developments
Autoři OSIČKA, Jan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Stratégie a koncepcie, 2013, 1335-3853.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/13:00093728
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky shale gas;Czech Republic;regulation
Změnil Změnil: doc. Mgr. Jan Osička, Ph.D., učo 134705. Změněno: 27. 2. 2017 20:40.
Anotace
V současné době je nicméně v centru pozornosti v ČR plyn z břidlicových formací. Vzhledem k rané fázi výzkumu a absenci přesnějších dat zatím není možné odhadovat celkové ani vytěžitelné zásoby. Pokud jde o potenciální ložiska plynonosných břidlic (obr. 1), dosud bylo požádáno o tři průzkumné licence; všechny žádosti jsou stále ve fázi řízení. Průzkum ložisek břidlicového plynu čelí odporu veřejnosti. Představitelé místních samospráv a obyvatelé se obávají především kontaminace spodních vod, znehodnocení krajiny a poškození turistiky. Negativní postoj zaujali rovněž představitelé krajských samospráv. Průzkumné práce odmítá také správa dotčených CHKO (Polická pánev) a řada nevládních organizací a občanských sdružení, která v lednu 2012 utvořila zastřešující občanské sdružení Koalice STOP HF, které sbírá podpisy k petici za zákaz užití hydraulického štěpení na území ČR a připravuje také petici pro Evropský parlament pro zákaz hydraulického štěpení v EU.
Anotace anglicky
At present gas from shale formation occurs in focus in the Czech Republic. As research has just started and accurate data are missing it is not possible to estimate an overall or an exploitable reserve yet. Concerning potential shale gas fields, three survey licenses have been applied for so far; all applications are still being administered. Shale gas fields survey though faces a public resistance. Representatives of local municipalities as well as local people themselves are afraid mainly of underwater contamination, damage to nature and to tourist industry. Also Regional authorities have been showing a negative approach. Survey activities have been rejected also by relevant Protection Landscape Areas (Polická Basin) as well as by various non-government organizations and civil organizations that established a civil organization called Koalice STOP HF in January 2012 covering all previous entities that is gathering signatures for a petition to ban utilization of hydraulic cracking in the territory of the Czech Republic and preparing a petition to European Parliament aimed to prohibit hydraulic cracking in EU.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 16:13