RABUŠICOVÁ, Milada, Karla BRÜCKNEROVÁ, Lenka KAMANOVÁ, Petr NOVOTNÝ, Kateřina PEVNÁ a Zuzana VAŘEJKOVÁ. Mezigenerační učení. Teorie, výzkum, praxe. 1. vydání. Brno: Masarykova univerzita. 294 s. ISBN 978-80-210-8460-5. 2016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mezigenerační učení. Teorie, výzkum, praxe
Název anglicky Intergenerational learning. Theory, Research, Practice
Autoři RABUŠICOVÁ, Milada (203 Česká republika, garant, domácí), Karla BRÜCKNEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Lenka KAMANOVÁ (203 Česká republika, domácí), Petr NOVOTNÝ (203 Česká republika, domácí), Kateřina PEVNÁ (203 Česká republika, domácí) a Zuzana VAŘEJKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vydání. Brno, 294 s. 2016.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/16:00088742
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-8460-5
Klíčová slova česky mezigenerační učení; škola; pracoviště; komunita; generace
Klíčová slova anglicky intergenerational learning; school; workplace; community; generation
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Vendula Hromádková, učo 108933. Změněno: 11. 4. 2017 15:05.
Anotace
Mezigeneračnost je jedním z nejpřirozenějších aspektů učení, jež nás provází v podstatě po celý život, v různých životních situacích, v různých prostředích a při různých aktivitách. Jsme zvyklí, že mezi učícím se a tím, kdo učí, je často výraznější věkový rozdíl. Obecně se předpokládá, že právě onen věkový rozdíl zajistí dostatek informací, podnětů a zkušeností, jež mohou učícího se obohatit. V této knize se snažíme tuto “samozřejmost” mezigeneračního učení poněkud zproblematizovat a snad i do jisté míry zpochybnit. V každém případě ale zpřesnit a specifikovat. Ukazujeme, že učební situace, v nichž se setkávají lidé z odlišných generací, jsou specifické v řadě ohledů: z hlediska obsahů učení, z hlediska aktivity jednotlivých aktérů při poskytování a přijímání učebních podnětů, z hlediska různorodosti učebních situací a příležitostí k nim. Aktéři mezigeneračního učení musí čelit specifickým výzvám, ale zároveň si mohou odnášet specifické benefity. Tuto specifičnost rozkrýváme nejen v rovině teoretické v první části publikace, ale zejména empiricky výzkumem mezigeneračního učení v různých sociálních prostředích: ve škole, na pracovišti a v komunitách.
Anotace anglicky
Intergenerationality is one of the most natural aspects of learning, which stays with us for more or less all of our lives, in a variety of life situations, in a variety of environments, and in a variety of activities. The significant age difference between the learner and the person teaching feels natural. The general assumption is that this very age difference will guarantee a sufficiency of information, stimuli and experience which the learner will be able to profit from. This volume is trying to somewhat problematize this “natural feel” of intergenerational learning and even challenge it to some extent. We are showing that learning situations in which people from different generations encounter one another are specific in many respects: by learning contents, by types of activity on the part of the individual participants while providing and accepting learning stimuli, by the variety of learning situations and opportunities. Participants of intergenerational learning must face specific challenges but may profit from specific benefits. The book explores not only at the theoretical level, in its first part, but also by empirical research of intergenerational learning across a variety of social environments: in school, in the workplace, and in communities.
Návaznosti
GA13-07234S, projekt VaVNázev: Mezigenerační učení v různých sociálních prostředích
Investor: Grantová agentura ČR, Mezigenerační učení v různých sociálních prostředích
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 18:16